Babymassage: je baby masseren

Baby´s vinden het heerlijk om aangeraakt te worden. Een babymassage laat je baby lekker ontspannen.

Je kunt een cursus babymassage volgen: tijdens zo’n cursus krijg je van een docent tips hoe je je baby kunt aanraken en masseren. Je volgt de les met andere vaders en moeders die een baby hebben die ongeveer even oud is als jouw baby. Natuurlijk kun je je baby ook thuis een babymassage geven!

Dat baby’s het fijn vinden om aangeraakt te worden, is niet zo gek. De huid is het grootste zintuig van ons lichaam. Daarnaast zat je baby 9 maanden in jouw baarmoeder waar het veilig en warm was. De overgang naar de wereld buiten de baarmoeder is een enorme overgang. Volwassenen nemen ook waar door te zien en horen, bovendien communiceren we natuurlijk ook met taal. Maar baby’s voelen vooral. Ze vinden het heerlijk om warm tegen de moederborst aan te liggen of zachtjes over hun ruggetje gestreeld te worden. Babymassage is dan ook gericht op het aanraken van je baby. Liefde en warmte is naast eten en drinken een primaire behoefte: je kunt niet zonder.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Babymassage is fijn en gezond

Je baby vindt het niet alleen fijn om aangeraakt en gemasseerd te worden, het heeft ook voordelen voor zijn gezondheid! Babymassage heeft een positieve invloed op:

  • het immuunsysteem van je baby
  • de bloedsomloop van je baby
  • de slaap van je baby. Doordat een babymassage ontspant, slaapt je baby langer en dieper.
  • de spijsvertering van je baby. Babymassage heeft een positieve invloed op buikkrampjes of verstopping.

Naast deze gezondheidsvoordelen voor je baby, heeft babymassage ook een positieve invloed op jullie band. Door je baby aan te raken en te masseren, communiceer je met hem zonder woorden. Door de aanrakingen wordt de band tussen jullie versterkt. En dat heeft op de lange termijn ook weer voordelen: je baby voelt zich veilig en geborgen waardoor je kind later makkelijker een positief zelfbeeld kan ontwikkelen en meer zelfvertrouwen heeft.

Warmte en rust

Tijdens een cursus babymassage leer je hoe je je baby kunt aanraken en masseren. Misschien vind je het leuk om samen met andere vaders en moeders en hun baby zo’n cursus te volgen. Je kunt je baby natuurlijk ook thuis een ontspannende babymassage geven. Wij geven je praktische tips hoe een babymassage voor zowel jou als je baby een succes wordt.

  • Zorg dat de kamer waar je je baby gaat masseren lekker warm is en vermijd tocht. Tijdens de massage is je baby bloot, bovendien kun je je beter ontspannen als het lekker warm is.
  • Zorg voor een warme en zachte ondergrond, bijvoorbeeld het aankleedkussen of een dikke badhanddoek of deken. Let ook op de veiligheid: als je je baby op de commode masseert, moet je er voor zorgen dat hij er niet af kan rollen. Je kunt er ook voor kiezen om je baby op de grond te masseren (uiteraard op een warme en zachte ondergrond), dan kun je zelf ook zitten (zorg dat je ergens tegen aan kunt leunen).
  • Masseer je baby liever niet direct na een voeding. Het is fijner voor je baby als hij zijn voeding eerst kan verwerken voordat je hem gaat masseren.
  • Het is het fijnst voor je baby als hij tijdens de massage helemaal bloot is, zo heb je immers het meeste huid-op-huidcontact (van jouw handen op zijn lijfje). Doe dus ook zijn luier af, maar hou wel een handdoek of hydrofiel luier bij de hand voor ‘ongelukjes’.
  • Masseer je baby met baby-olie of kies voor een natuurlijke olie als amandelolie of kokosolie (onder andere verkrijgbaar bij reformhuizen).
  • Zorg voor rust in de ruimte waar je masseert. Dus zo min mogelijk prikkels (geen tv aan, mobiele telefoon uit, etc).
  • Het masseert prettiger als je geen ringen en armbanden om hebt. Zorg dat je het huidje van je baby niet kunt beschadigen met je nagels (dus vermijd haakjes en te lange nagels).
  • Probeer zoveel mogelijk oog- en lichaamscontact met je baby te houden.
  • Vind uit wat jouw baby prettig vindt. Vind hij het fijn als je zijn voetjes aanraakt? Draait hij zijn hoofdje weg als je zijn buikje aanraakt? Vindt hij het prettig als je hem wat steviger masseert, of ontspant je baby meer bij zachte aanrakingen?
  • Je merkt het als je baby genoeg heeft van de babymassage. Als hij begint te huilen, zijn hoofdje wegdraait of onrustig wordt, dan heeft hij er waarschijnlijk genoeg van. Respecteer dat en stop met de massage.

Je baby in badje

Je kunt je baby na de babymassage in badje doen. Pas wel op: je baby is door de olie glibberig! Vooral een ‘emmer-badje’ is lekker voor je baby na een babymassage: Je baby zit in zo’n badje als het ware rechtop, maar hij kan toch zijn armen en benen bewegen en de wanden voelen. Net zoals in de baarmoeder! Wikkel je baby na het badje in een warme badcape (deze kun je voorverwarmen door hem op de verwarming te leggen) en kleed hem aan. Grote kans dat je baby nu zo rozig is dat hij in een lange diepe slaap valt.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)