Te weinig melk – borstvoeding

Vrouwen die borstvoeding geven denken wel eens dat ze te weinig melk hebben. Hier lees je wat je kunt doen als je borstvoeding geeft en het gevoel hebt te weinig melk te hebben.

Is het waar dat sommige vrouwen ‘te weinig melk’ voor hun baby hebben om borstvoeding te geven?

In onze cultuur hoor je regelmatig ‘ik heb te weinig melk’ of ‘de borstvoeding lukt niet’. Veel vrouwen hebben opstartproblemen bij het geven van borstvoeding. Het slagen van borstvoeding hangt voor een groot deel samen met je sociale netwerk: steunen je partner en je ouders je en hoe is de begeleiding vanuit de kraamzorg? Door te weinig steun van je omgeving, wordt er vaak te laat of geen hulp ingeschakeld waardoor het pittig is om door te gaan met de borstvoeding als het niet zo lekker loopt en je denkt dat je te weinig borstvoeding hebt.

Op sommige momenten kun je het gevoel hebben dat je minder of te weinig borstvoeding hebt. Bijvoorbeeld aan het eind van de dag of als je erg vermoeid bent. Je borsten kunnen leger en slapper aanvoelen, waardoor jij kan gaan denken dat je te weinig borstvoeding hebt. Ook kan het zijn dat je baby vaker achter elkaar kleine beetjes wil drinken, dit kan zelfs wel ieder uur zijn. Dit wordt ‘clustervoeden’ genoemd. Na het clustervoeden vallen baby’s vaak in een lange en diepe slaap. Je kunt het gevoel hebben dat je te weinig melk hebt doordat je baby steeds wil drinken. Maar dit is niet zo. Door toe te geven aan het drinkgedrag van je baby, blijft je moedermelkproductie op peil.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Soms heeft een kraamvrouw inderdaad minder melk. Bijvoorbeeld na een zware start (heftige bevalling), achtergebleven placentaresten in de baarmoeder, na langdurige heftige stuwing of als de drinktechniek van de baby niet goed is. Vaak kun je de melkproductie op peil brengen door je baby veel aan te leggen.

Als de borstvoeding moeizaam verloopt, of als je het gevoel hebt te weinig borstvoeding te hebben, is het belangrijk om op tijd hulp in te schakelen, bijvoorbeeld van een lactatiekundige. Wacht niet tot je uitgeput bent en nog weinig energie hebt om actie te ondernemen.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)