Je baby en eenkennigheid en verlatingsangst

Een kleine 7 maanden lang is je baby de grootste mensenliefhebber van de wereld geweest. Lachte er iemand tegen hem, dan lachte hij terug. Als jij even iets ging pakken, dan wachtte je baby geduldig tot je terugkwam. En dan opeens wordt je baby eenkennig en kan last krijgen van verlatingsangst.

Ga je even weg, dan zet je baby een keel op. Komt er een vreemde in de buurt, dan schrikt hij zich wezenloos. Hallo fase van ‘eenkennigheid’ en verlatingsangst.

Sprong 5: papa en mama moeten bij mij blijven!

Als je baby sprong 5: de sprong van relaties maakt, rond de 26 weken na de uitgerekende datum, snapt hij voor het eerst dat de afstand tussen dingen niet altijd even groot blijft. Ook dat afstand tussen mensen groter of kleiner kan worden. Voor het eerst snapt hij dat mama er voor kan zorgen dat de afstand tussen hem en haar groter wordt. Hij blijft dus achter!

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Omdat je baby nog niet in staat is zichzelf fysiek naar haar toe te verplaatsen, realiseert hij zich dat papa of mama bepaalt wanneer de afstand groter wordt. Hij heeft daar niets over te zeggen en dat beangstigt hem. Een grote gil en schreeuw om mama of papa, zijn het gevolg.

In onze app vind je precies terug wanneer jouw baby in deze fase van eenkennigheid en verlatingsangst zit/komt. Inclusief handige tips!

Eenkennigheid als stap vooruit

Als je baby opeens eenkennig is geworden, lijkt het alsof hij een stap terug doet in zijn ontwikkeling. In feite is het juist andersom. Doordat hij nu begrijpt wat afstanden zijn, snapt hij ook dat papa of mama er niet vanzelfsprekend altijd is. Ze zijn in staat weg te gaan. Zich van hem te verplaatsen en hem ‘alleen’ te laten. Hij raakt van slag, omdat hij onbewust weet dat hij van haar afhankelijk is. De paniek slaat dus toe. Paniek omdat mama of papa weggaat en hij begrijpt wat de consequenties zouden kunnen zijn. Hij snapt dus eigenlijk veel meer dan voor deze sprong. Eenkennigheid is dus eigenlijk een grote sprong vooruit. Al zal dat voor een ouder niet altijd zo voelen.

Hangen aan mama of aan papa?

Bij de meeste baby’s wordt er het meeste gehangen aan de ouder die hij het meeste ziet. Ziet de baby mama het vaakst, dan zal hij het meeste aan mama hangen, maar ziet hij papa vaker, dan hangt hij meestal aan papa. Vooral in het eerste jaar hecht een baby zich aan de belangrijkste personen in zijn leven. Hoe meer tijd je met je kindje doorbrengt, hoe meer hij zich aan jou gaat hechten. Volgens de hechtingstheorie hecht een baby zich meestal net zo makkelijk aan papa als aan mama. Wie je baby het meeste ziet, speelt dus een rol, maar wat ook een rol speelt is wie het meest gevoelig is voor de signalen van je baby. De een pikt signalen eerder op dan de ander en je baby is daar gevoelig voor. Je baby zal dan ook het liefst verzorgd willen worden door de ouder die de signalen het snelst oppikt. De voorkeur voor papa of mama is vaak tijdelijk en het kan ook per periode wisselen wie de voorkeur is.

Help je eenkennige baby

Ieder kind is anders, en niet ieder kind zal even eenkennig zijn als de ander. De mate van eenkennigheid hangt naast de manier waarop jij met je baby omgaat, ook af van zijn karaktertje. Op dat laatste heb jij dus geen invloed. Door met spelletjes in te spelen op je baby’s nieuwe verlatingsangst kun je hem helpen om sneller te begrijpen dat je misschien af en toe uit het zicht bent, maar altijd terug komt.

Tips:

  1. Vertel je baby altijd dat je even weg gaat, wat je gaat doen en zeg hem dat je terug komt.
  2. Speel eens wat vaker ‘kiekeboe’ met speeltjes, maar ook met jezelf.
  3. Blijf praten of zingen als je niet in het zicht bent. Zo weet hij dat je er nog wel bent.
  4. Ga nooit stiekem weg, ook niet als het je pijn doet om zijn tranen te zien. Neem kort en krachtig afscheid en zorg dat er iemand is die hem vertelt dat jij terugkomt als hij, net na je afscheid, in tranen is.
  5. De allerbelangrijkste tip: neem zijn verlatingsangst serieus en maak het niet belachelijk of bagatelliseer het niet.

Feiten op een rij: eenkennigheid…

  • … kan beginnen vanaf sprong 5: de wereld van relaties (6 maanden)
  • … is op zijn top tussen de 8 en 18 maanden
  • … kan soms duren tot de leeftijd van 3 jaar

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)