Aambeien – hemorrhoïden

Aan de binnenzijde van de anus bevinden zich kleine zwellichamen van slijmvlies die de anus lekdicht afsluiten. Wanneer deze zwellichamen ‘uitzakken’ noemt men ze aambeien of hemorrhoïden. Dit kan ontstaan tijdens de zwangerschap

Hoe ontstaan ze?

Aambeien ontstaan wanneer er teveel druk op de zwellichaampjes komt te staan. De aambeien worden dan iets naar buiten geperst en kunnen in sommige gevallen zelfs helemaal uitpuilen. 
De belangrijkste oorzaken van het ontstaan van spataderen zijn:

  • Te harde ontlasting
  • Overgewicht
  • Veel zitten

Wat zijn de klachten van aambeien?

Aambeien kunnen klachten geven die variëren van irritatie tot heftige pijnklachten bij de anus. Omdat de uitgezakte zwellichaampjes kunnen leiden tot belemmering van de doorbloeding kan stuwing ontstaan, waardoor aambeien kunnen gaan bloeden. Ook kan er een stolling (thrombus) in de zwellichaampjes ontstaan. Dit heet een gethromboseerde aambei: deze zijn vaak ook bijzonder pijnlijk.

Alles over de conceptie, zwangerschap en bevalling

Bekijk nu

Hoe zijn ze te voorkomen en te verminderen?

Door onderstaande leefregels te volgen kunnen de klachten van aambeien worden verminderd:

  • Ontlasting zacht houden
  • Veel voedingsvezels eten
  • Voldoende water drinken
  • Voldoende bewegen

Is er extra onderzoek nodig?

De klachten die aambeien kunnen geven (pijn, bloedverlies) kunnen óók bij andere aandoeningen in het gebied van de anus voorkomen. Daarom zal de arts u altijd onderzoeken. Dit onderzoek bestaat uit een inspectie van de anus en het gebied eromheen. Ook zal met de vinger een inwendig onderzoek plaatsvinden. Bij sommige patiënten kan het nodig zijn nog verder onderzoek te verrichten, zoals een röntgenfoto of een endoscopisch onderzoek (=kijkonderzoek).

Wat is de behandeling van aambeien?

Wanneer de bovengenoemde leefregels onvoldoende vermindering van de klachten geven kan behandeling aangewezen zijn. De meest gangbare behandelingen zijn: Rubberbandligatie: Het uitgezakte slijmvlies wordt met een elastiekje afgebonden. Het afgebonden slijmvlies sterft af en wordt inclusief het elastiekje na een aantal dagen met de ontlasting afgevoerd. 
Schroeitechniek: hierbij worden de aambeien weggeschroeid met infrarood licht. 
Inspuittechniek: bij deze techniek wordt een vloeistof onder de aambei gespoten met het doel het slijmvlies weer ‘terug te plakken’ op de oorspronkelijke plaats. Dit gebeurt door verkleving aan de onderlaag.

De behandelingen vinden in principe poliklinisch plaats.

Wie voert de behandeling uit?
Behandelingen van aambeien worden uitgevoerd door chirurgen en dermatologen. Meestal is er per ziekenhuis een taakverdeling gemaakt en wordt de behandeling door een van de twee specialismen uitgevoerd. Deze taakverdeling verschilt per ziekenhuis.

Bron: www.huidinfo.nl

Ben je benieuwd naar meer zwangerschapskwaaltjes, de conceptie en de bevalling? Neem dan eens een kijkje in Hét Zwangerschapshandboek.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)