Baarkruk

Een baarkruk kan worden gebruikt als hulpmiddel bij de bevalling. Het is een manier van verticaal bevallen. De baarkruk is een kruk met een open voorkant en een gat aan de bovenkant. Je partner kan achter je op een kruk of stoel zitten en je op die manier ondersteunen.

De verloskundige zit voor je op een laag krukje of op de grond. Je kunt de geboorte volgen door een spiegel voor je op de grond te plaatsen. Zo kan ook je partner meekijken. De baarkruk wordt meestal pas gebruikt tijdens de uitdrijvingsfase, dus bij de persweeën. Het voordeel van bevallen op een baarkruk is dat de zwaartekracht een handje meehelpt. Bovendien is de druk op de onderkant van de baarmoeder groter waardoor de weeën krachtiger zullen zijn.

Daardoor kan deze fase sneller verlopen en dit is minder vermoeiend voor de aanstaande moeder. Verloopt de bevalling erg snel, dan kun je beter niet op een baarkruk gaan persen. Als het te snel gaat, heb je meer kans op uitscheuring.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)