Dauwworm

Vorm van huiduitslag die gekenmerkt wordt door vochtige, ringvormige, rode en gezwollen vlekken in het gezicht, waarop zich soms korsten vormen. Deze vlekken veroorzaken vaak hevige jeuk. Dauwworm manifesteert zich meestal voor het eerst als een baby tussen één en vier maanden oud is. De aandoening verdwijnt doorgaans weer in het derde levensjaar. In de tussenliggende periode kan dauwworm in wisselende mate klachten veroorzaken.

De aandoening berust op een erfelijke aanleg en ontstaat door inwerking van prikkels van buitenaf, zoals temperatuurwisselingen, inspanning en huisstof. In individuele gevallen is het evenwel niet altijd precies uit te maken op welke prikkels een kind reageert. Wanneer duidelijk is welke prikkels de dauwworm veroorzaakt, kan blootstelling daaraan worden vermeden of beperkt, waardoor de klachten beheersbaar blijven. Jonge kinderen die aan dauwworm lijden, hebben vooral last van de jeuk. Soms leidt deze jeuk tot grote onrustigheid en veel huilen bij baby’tjes.

Dauwworm is niet te genezen, maar de verschijnselen ervan, m.n. de jeuk, is doorgaans goed behandelbaar met teerhoudende zalven of met crèmes die corticosteroïden bevatten.

Leer alles over de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Deel dit artikel