Foliumzuur

Zwanger worden: foliumzuur slikken

Vanaf het moment dat je zwanger wilt worden is het verstandig om extra foliumzuur te slikken. Extra foliumzuur verkleint de kans op een baby met een open rug of open schedel.

Foliumzuur is een vitamine en wordt ook wel vitamine B11 genoemd. Deze vitamine zit in fruit, verse groenten, volkoren producten en zuivel. Door gevarieerd te eten, krijg je dus foliumzuur binnen. Als je zwanger wilt worden, heb je extra foliumzuur nodig.

Leer alles over de 10 sprongetjes van jouw baby

Download nu

Tabletten
Slik iedere dag een tablet van 0,4 of 0,5 milligram foliumzuur. Deze zijn zonder recept verkrijgbaar bij de drogist of apotheek. Begin met slikken van extra foliumzuur minimaal vier weken voordat je zwanger wordt. Het duurt namelijk even totdat er voldoende foliumzuur in je lichaam is. Het beste is dus om te beginnen met slikken van foliumzuur een maand voordat je stopt met het gebruik van anticonceptiemiddelen. Blijf extra foliumzuur slikken totdat je zeker weet dat je tien weken zwanger bent. Wacht bijvoorbeeld de termijnecho af, dan weet je precies hoelang je zwanger bent.

Niet meteen zwanger
Duurt het langer voordat je zwanger bent? Dan kun je gewoon extra foliumzuur blijven slikken totdat je zwanger bent. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je onverwacht of sneller dan verwacht zwanger bent. Begin dan alsnog zo snel mogelijk met het slikken van extra foliumzuur. Foliumzuur heeft trouwens geen invloed op je vruchtbaarheid.

Hogere dosering
Als je eerder een kind gekregen hebt met een open rug of open schedel of als de aanstaande ouders zelf een open rug hebben, dan is een hogere dosering foliumzuur nodig (namelijk 5 milligram). Deze zijn alleen verkrijgbaar op doktersrecept.

Wil je zwanger worden? Begin dan op tijd met het slikken van extra foliumzuur!

TIP:
Zwangerwijzer.nl: Website met een test over je gezondheid en zwanger worden.

Deel dit artikel