Harde buiken

Een harde buik is het samentrekken van je baarmoeder. Een harde buik doet geen pijn, maar kan wel vervelend aanvoelen. Als een harde buik wel pijn doet, regelmatig voorkomt of gepaard gaat met vochtverlies of bloedverlies, dan moet je de verloskundige waarschuwen. Een harde buik is dus in principe een onschuldig verschijnsel. Het kan ontstaan door bewegingen van je baby, in een periode waarin je baarmoeder snel groeit, door een blaasontsteking of tijdens of na het vrijen.

Heb je vaak last van harde buiken, ook eerder in de zwangerschap, dan kan dat ook een teken van je lichaam zijn dat je het wat rustiger aan moet doen. In de laatste weken voor de bevalling komen harde buiken wat vaker voor. Dat is omdat de baarmoeder op die manier oefent voor de echte bevalling. Vaak helpt warmte, bijvoorbeeld een warme douche of kruik, om je buik te laten ontspannen.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)