Luieruitslag

Een rode, geïrriteerde huid op de plaats die gewoonlijk door de luier bedekt is, meestal op de billen: ‘Luieruitslag kan van alles zijn: van een lichte roodheid tot een zware ontsteking met zweren of puisten. En het ene kan tot het andere leiden. De zachte, nieuwe babyhuid kan zelfs op toiletspullen reageren die ‘hypoallergeen’ heten; het warme vocht op de huid geeft gemakkelijk kloofjes; de scherpe urine bijt zich daarna vast en verergt het probleem; de hele luierzone is een volmaakte broedplaats voor bacteriën of gistinfecties – zoals spruw – als gevolg van de stoelgang.
(Uit: Penelope Leach, Baby en kind, Het complete praktische handboek voor de verzorging van uw kind. Kosmos- Z&K Uitgevers. ISBN 90 215 30937)

Luieruitslag treedt soms op bij diarree of bij aandoeningen die dunne ontlasting gepaard gaan. Voor de baby is luieruitslag uiterst pijnlijk en vervelend, en hij of zij moet dan ook vaak huilen.

Door de baby regelmatig te verschonen en te wassen met water kan men de klachten meestal verlichten.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Het Nederlands Huisartsen Genootschap adviseert :

  • Het is belangrijk dat urine of ontlasting de billen zo kort mogelijk irriteert. Daarom moet u een kind met luieruitslag vaak verschonen. Vooral een poepluier moet zo snel mogelijk af. Gebruik dubbele katoenen luiers of andere luiers die goed vocht opnemen. U kunt de billetjes bij elke verschoning het beste schoonmaken met lauw water.
  • Gebruik bij luieruitslag geen zeep of geparfumeerde schoonmaakdoekjes; beide kunnen extra irritatie geven.
  • Bij irritatie of beginnende uitslag kunt u het beste de billen bij iedere verschoning met zinkzalf of zinkolie insmeren. Deze kunt u zonder recept bij drogist of apotheek kopen. Uw baby een tijdje met blote billen laten liggen, werkt ook prima.
  • Spoel katoenen luiers na het wassen extra uit in water, waaraan u per liter een eetlepel azijn toevoegt. Dit verwijdert restjes zeep uit de luiers.

(Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap, Patiëntenfolder ‘Luieruitslag’)

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)