Mazelen

Een kinderziekte die wordt veroorzaakt door een paramyxovirus. Symptomen van mazelen kunnen zijn:

  • hoge koorts;
  • hoesten;
  • ontsteking van het slijmvlies aan de binnenzijde van de oogleden;
  • huiduitslag bestaande uit kleine rode vlekjes. Deze uitslag begint meestal achter de oren en breidt zich van daaruit uit over het gezicht, de nek, de romp en de ledematen uit;
  • kleine witte vlekjes op het mondslijmvlies.

Mazelen is een zeer besmettelijke ziekte die vooral verspreid wordt door druppeltjes die worden uitgehoest of uitgeademd. De ziekte komt veelal voor bij jonge kinderen. Een complicatie van mazelen is longontsteking. Een andere complicatie is middenoorontsteking.
De mazelen duren ongeveer twee weken.

Voor mazelen bestaat geen behandeling; wel worden eventuele complicaties behandeld. Sinds 1976 is vaccinatie tegen mazelen in het Rijksvaccinatieprogramma opgenomen. Door middel van de BMR-vaccinatie worden kinderen in ruim 95 procent van de gevallen volledig tegen de ziekte beschermd. Binnen gemeenschappen waarin kinderen niet tegen de ziekte worden geënt, komt de ziekte nu en dan nog epidemisch voor. Wanneer de mazelen in de omgeving heersen, lopen vooral kinderen beneden 1 jaar van niet-ingeënte ouders een verhoogd risico.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)