Navelstreng

Via de navelstreng is de baby in je buik met jou verbonden. De navelstreng voorziet je baby van voedsel en zuurstof. Er lopen twee slagaders en een ader door de navelstreng. Zuurstofrijk bloed gaat door de ader van je placenta naar je kindje en zuurstofarm bloed wordt weer afgevoerd naar je placenta via de slagaders. De navelstreng is tussen een halve en hele meter en is dik, stug en rubberachtig. Je baby kan erin knijpen zonder dat dit kwaad kan.

Door de stugheid kan de navelstreng niet snel worden afgekneld, zelfs niet als er een knoop in komt. Na de geboorte blijft de navelstreng nog even zijn werk doen als zuurstofvoorziening tot je kindje voor het eerst ademhaalt en daarmee zijn eigen bloedcirculatie opstart. Als de navelstreng niet meer werkt, kan hij worden doorgeknipt. Dit is een bijzonder moment, want het betekent het einde van de fysieke verbondenheid tussen moeder en kind.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)