Onderkoeling

Te sterke afkoeling. Baby’tjes zijn net na de geboorte nog niet in staat om warmte vast te houden. Daarom moeten er voldoende maatregelen worden getroffen om ervoor te zorgen dat het baby’tje warm kan blijven.

De omgevingstemperatuur verhogen, bijvoorbeeld in de kamer waar de baby wordt gebaad en aangekleed, de baby goed aankleden, de baby niet te lang in een koude omgeving (bijvoorbeeld buiten) laten verblijven en de baby eventueel een mutsje op het hoofd zetten, kunnen ervoor zorgen dat de temperatuur van de baby op peil blijft.

Wanneer een baby lijdt aan onderkoeling en dreigt te verkleumen, moet men snel ingrijpen:

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu
  • Zij is heel rustig en stil.
  • Zij zal niet huilen omdat zij daar geen energie aan wil verspillen.
  • Haar handen en voeten zullen koud aanvoelen en zelfs de huid van haar borst onder haar kleren is koud als je je hand erop houdt.
  • Extra kleren en een kruik zullen de kou isoleren.
  • Je moet er eerst voor zorgen dat zij warmer wordt, bijvoorbeeld door haar in een warme kamer te brengen en een warme voeding te geven.
  • Daarna zullen extra kleren en dekentjes de noodzakelijke warmte vasthouden.

(Uit: Penelope Leach, Baby en kind, Het complete praktische handboek voor de verzorging van uw kind. Kosmos- Z&K Uitgevers. ISBN 90 215 30937)

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)