Open ruggetje

Een open ruggetje, officieel spina bifida genaamd, is een aangeboren afwijking. Er is sprake van een ontwikkelingsstoornis van het ruggenmerg en de wervelkolom. De ruggenwervels zijn niet goed gesloten rondom het ruggenmerg. Er zijn verschillende vormen van een open ruggetje. Bij de meest voorkomende vorm zit er op de rug een zwelling die met vocht is gevuld en die niet met huid maar met een vlies is bedekt.

Soms ontbreekt zelfs dit vlies en staat het ruggenmerg in open verbinding met de buitenlucht. Dit kan operatief worden dichtgemaakt. Bij een minder ernstige vorm zijn er wel een of meer wervels open, maar zijn deze overdekt met huid. Heeft je kindje een open ruggetje, dan zal hij gehandicapt zijn. In welke mate hij gehandicapt is, hangt af van hoe ernstig de afwijking is. Onderzoek zoals een vruchtwaterpunctie kan hierover geen voorspelling geven.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)