Oxytocine

Oxytocine is een hormoon dat een belangrijke rol speelt bij de bevalling. Bij een natuurlijke bevalling maakt je lichaam zelf oxytocine aan. Dit brengt de weeën op gang. Oxytocine kan ook worden toegediend via bijvoorbeeld een infuus. Dit wordt gedaan als de bevalling moet worden opgewekt. Ook na de bevalling speelt oxytocine nog een rol.

Als je baby borstvoeding krijgt en aan je tepel zuigt, komt er oxytocine vrij. Het hormoon zorgt er dan voor dat de melkklieren samentrekken en de melk naar de tepel wordt geduwd. Door de vrijgekomen oxytocine trekt ook de baarmoeder samen, waardoor deze sneller zijn oude vorm terugkrijgt.

Als je veel bloed dreigt te verliezen vlak na de bevalling, dan kun je worden geïnjecteerd met oxytocine. De baarmoeder trekt daardoor sterk samen, wat hopelijk het bloedverlies vermindert.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)