Tweeling

Twee uit dezelfde zwangerschap geboren kinderen. Er bestaan eeneiïge en tweeëige tweelingen. Een eeneiïge tweeling heeft zich uit één bevruchte eicel ontwikkeld. De kinderen zijn in dit geval altijd van hetzelfde geslacht en ze lijken bovendien ‘als twee druppels water’ op elkaar. Een tweeëige tweeling heeft zich uit twee gelijktijdig bevruchte eicellen ontwikkeld. De kinderen kunnen in dit geval van dezelfde of van verschillende sekse zijn. Ze kunnen op elkaar lijken, maar ze kunnen ook van elkaar verschillen.

Bij het krijgen van een tweeling spelen een paar factoren een rol, bijvoorbeeld:

  • Vruchtbaarheidsbehandelingen: vrouwen die via invitrofertilisatie (IVF) zwanger geworden zijn, hebben verhoudingsgewijs een grotere kans op een tweeling dan vrouwen die niet-kunstmatig bevrucht zijn;
  • Eerdere zwangerschappen: als men al een paar zwangerschappen heeft gehad, is de kans op een tweeling groter dan bij een eerste zwangerschap.
    Voor hun ontwikkeling is het van belang de tweelingkinderen als aparte individuën te behandelen, ook al lijken ze sterk op elkaar.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)