Vaccinatie
Het toedienen van een vaccin, d.w.z een preparaat op basis van (delen van) micro-organismen (bacteriën en virussen) dat immuniteit opwekt tegen infectieziekten. Vaccinatie vindt meestal plaats door middel van een injectie. De vaccinaties die in het Rijksvaccinatieprogramma zijn opgenomen, zoals de inenting tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio (DKTP) en bof, mazelen en rodehond (BMR), beschermen kinderen en volwassenen tegen deze doorgaans ernstige ziekten.
De vaccinaties zijn niet wettelijk verplicht, maar vrijwel niemand in Nederland laat zijn of haar kinderen niet vaccineren, omdat vaccinatie als een vanzelfsprekend onderdeel van de zorg voor het kind wordt beschouwd. Vaccinatie wordt in een zeer beperkt aantal gevallen (circa 1 op de duizend kinderen) om medische redenen niet uitgevoerd.
Verder zijn er relatief kleine groepen die om religieuze redenen hun kinderen niet laten inenten. Deze niet-gevaccineerde kinderen lopen een grotere kans op het krijgen van ziekten als bof en polio. Daarmee lopen zij bovendien het risico blijvende schade door deze aandoeningen te krijgen.
Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby
Download nuHeeft dit artikel je geholpen?
Deel dit artikel
De Oei, ik groei! sprongenwekker
Wil je altijd een melding ontvangen wanneer een sprong begint? En de daarbij horende artikelen en interessante weetjes ontvangen? Meld je dan nu aan voor onze sprongenwekker en nieuwsbrief!