Vaccinatie

Het toedienen van een vaccin, d.w.z een preparaat op basis van (delen van) micro-organismen (bacteriën en virussen) dat immuniteit opwekt tegen infectieziekten. Vaccinatie vindt meestal plaats door middel van een injectie. De vaccinaties die in het Rijksvaccinatieprogramma zijn opgenomen, zoals de inenting tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio (DKTP) en bof, mazelen en rodehond (BMR), beschermen kinderen en volwassenen tegen deze doorgaans ernstige ziekten.

De vaccinaties zijn niet wettelijk verplicht, maar vrijwel niemand in Nederland laat zijn of haar kinderen niet vaccineren, omdat vaccinatie als een vanzelfsprekend onderdeel van de zorg voor het kind wordt beschouwd. Vaccinatie wordt in een zeer beperkt aantal gevallen (circa 1 op de duizend kinderen) om medische redenen niet uitgevoerd.

Verder zijn er relatief kleine groepen die om religieuze redenen hun kinderen niet laten inenten. Deze niet-gevaccineerde kinderen lopen een grotere kans op het krijgen van ziekten als bof en polio. Daarmee lopen zij bovendien het risico blijvende schade door deze aandoeningen te krijgen.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)