Voogdij

Belangenbehartiging van minderjarige kinderen en zorg voor de vertegenwoordiging van hen in burgerlijke handelingen:

  • als beide ouders overleden of uit de ouderlijke macht ontzet zijn;
  • als een van beide ouders overleden of uit de ouderlijke macht ontzet is;
  • als de ouders gescheiden zijn.

Gehuwden oefenen in beginsel samen het ouderlijk gezag over hun kinderen uit. Als een van de ouders overlijdt, krijgt de overblijvende ouder automatisch het ouderlijk gezag. Wanneer deze ouder vervolgens ook overlijdt of wanneer beide ouder tegelijkertijd overlijden, benoemt de rechter een voogd over de kinderen.

Zo’n gerechtelijke benoeming kan worden voorkomen door zelf in een testament een voogd te benoemen, bijvoorbeeld een broer, zus of goede vriend. Het is wel raadzaam om de beoogde voogd hiervan op de hoogte te stellen en om een aantal zaken te bespreken.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Als een bekende met de voogdij wordt belast, betekent dit niet automatisch dat deze het kind of de kinderen bij overlijden van beide ouders in huis zal nemen. Als men dit zou willen, is het raadzaam dit voor de voogdijbenoeming met de beoogde voogd te bespreken. Desgewenst kunnen er ook een aantal elementaire afspraken over de opvoeding e.d. worden gemaakt met de beoogde voogd.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)