Agressief gedrag bij je dreumes of peuter

Niemand wil een agressief kind. En iedereen kijkt ervan op als hun lieve dreumes of peuter opeens een mep aan een ander geeft of zomaar aan iemands haren trekt. Toch is agressie heel normaal voor dreumesen en peuters. De piekleeftijd waarop ouders merken dat hun dreumes of peuter agressief gedrag vertoont, is rond de 2 jaar. Deze vorm van agressie zegt niet dat je dreumes of peuter later ook echt gewelddadig wordt.

Voor een dreumes is dat wat wij agressie noemen niets meer dan het simpel (willen) stoppen van iets. Wil hij iets niet doen? Dan mep je ertegen. Doet een kind iets wat hij niet leuk/goed vindt? Dan geeft hij dat kind een ram of trekt keihard aan zijn haar. Een methode die vast en zeker werkt, in die zin dat de boodschap overkomt. Natuurlijk is het niet de goede manier. Jij bent ervoor om duidelijk te maken dat je dat niet toestaat.

Corrigeren

Je dreumes kan vanaf vijftien maanden (‘sprong van principes’) regels leren. Door vooral die eerste uitingen van agressie tegen te gaan, voorkom je enorme agressiepieken later. Een los handje in de lucht, waarmee je dreumes aangeeft dat hij je wil slaan maar je niet aanraakt, is genoeg om hem duidelijk te corrigeren. Ook dreigen met slaan is immers niet te tolereren.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Voor ouders is dit typische dreumesding ‘agressie’ dus een moeilijke. Aan de ene kant is het normaal, aan de andere kant moet je het niet goedkeuren. Straffen op een onlogische wijze maakt de agressie alleen maar erger. Slaat hij iemand, dan verwijder je je dreumes van die persoon. Leg hem natuurlijk wel kort uit dat dat niet mag en waarom, maar ga geen eindeloze gesprekken aan. ‘Je mag iemand niet slaan, dat doet pijn. Daarom ga jij maar even ergens anders staan, zodat dat kindje door kan spelen’. De consequentie moet dus logisch zijn.

Een keer is genoeg!

De vaak gehoorde ‘drie-keer-waarschuwen-regel’ is overigens onzin. Als je kind regelmatig de planten uit de bakken trekt en je hem iedere dag vertelt dat dat niet mag, hoeft hij echt niet drie keer gewaarschuwd te worden. Dat weet hij dan allang! Hij ziet het anders: ik kan het iedere dag drie keer doen tot ik gestopt wordt! Bij agressief gedrag geldt de ‘one-trial-learning’.

Een keer fout doen, betekent meteen zeggen dat het niet mag en de bijbehorende consequentie uitvoeren. Zo maak je het in één keer duidelijk: dit tolereer ik niet. Een dreumes hoef je echter nog niet op de gang te zetten. Een paar meter verplaatsen is genoeg. Zit jij met een vriendin te kletsen en eist je uk aandacht door een klap? Dan pak je hem meteen op, zet je hem een paar meter verder neer en zeg je: ‘Je mag me niet slaan. Als je dat doet, wil ik niet dat je naast me staat.’ Onthoud dit: als je het agressieve gedrag van je dreumes nu de kop indrukt, bespaart je dat zeer heftige agressieve uitspattingen in de peuterjaren!

Wil je alles weten over de 10 sprongen, de lastige fases en alle vaardigheden die erbij horen? Bestel dan nu het boek of download de app!

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)