Allergie of verkouden?

Een snotneus, maar niet echt aan het niesen. Waterige ogen, maar niet echt ziek. Als je kind geen over duidelijke symptomen van een allergie vertoont, kan het nog wel eens lastig zijn om te ontdekken of je kind nu verkouden is of een allergische reactie heeft.

Overeenkomsten tussen een verkoudheid en een allergische reactie:

 • loopneus
 • waterige ogen
 • hoest
 • niesbuien
 • verstopte neus

Deze vragen helpen je het antwoord te vinden maar bij twijfel raadpleeg je natuurlijk altijd je huisarts.

 1. Houdt de loopneus al lange tijd aan? Blijft hij steeds even erg? Een verkoudheid duurt zo’n anderhalve week. Een verkoudheid kan zeker langer aanhouden, maar je merkt dan wel dat hij minder wordt. Een allergische reactie blijft erger worden, als datgene waar je kind allergisch voor is in zijn omgeving blijft.
 2. Zit de neus vol met dik snot, of is het een loopneus met bijna waterig snot? Een allergische reactie veroorzaakt meestal een loopneus met waterig snot. Echter, niet elke waterige loopneus is een allergische reactie. Dit kan ook een verkoudheid zijn.
 3. Lijkt je uk zijn neusje expres in de haren van bijvoorbeeld de hond of de kat te stoppen? Dit kan (!) een teken zijn van een allergie. Kinderen doen dit omdat de eerste fase van de reactie een kriebel in de neus is die best grappig aanvoelt.
 4. Niest je kind vaak en met de dag vaker? Dan is dit een teken van een mogelijke allergie.
 5. Lijkt de huid onder de ogen donker, paars of blauwig? Dit is ook vaak een teken van een allergie.
 6. Heeft je kind een droge hoest (kan een teken zijn van een allergie) of is de hoest juist zwaar en vastzittend (meestal behoort dit tot een hoest die bij een verkoudheid hoort).
 7. Heeft je kind naast de ‘verkoudheidssymptomen’ ook last van rode plekken en jeuk? Dan is dit zeker een reden om aan een allergie te denken en langs de huisarts te gaan.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)