Allergisch voor Koemelk

Er is sprake van een koemelkallergie als het immuunsysteem reageert op de eiwitten die in melk zitten. Koemelkallergie komt bij baby’s vaker voor omdat het maag-darmkanaal nog niet helemaal ontwikkeld is. Gelukkig kan een baby er overheen groeien.

Als je borstvoeding geeft, krijgt je baby via de moedermelk resten melkeiwit binnen die jij binnen hebt gekregen met het eten en drinken van zuivelproducten. Veel baby’s met een koemelkallergie groeien er overheen. Kinderen die een koemelkallergie hebben of gehad hebben, hebben een grotere kans op het ontwikkelen van een andere allergie als astma. Ook zijn ze vaak gevoeliger voor andere voedingsmiddelen.
Overigens is de kans groter dat je kindje een koemelkallergie ontwikkelt als er allergieën in de familie spelen.

Symptomen koemelkallergie

Als je baby een koemelkallergie heeft, dan zal hij een allergische reactie vertonen als hij in contact komt met koemelk of kunstvoeding op basis van koemelk. Hij kan de volgende klachten krijgen:

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu
  • Huiduitslag, jeuk en eczeem
  • Tranende ogen en een verstopte neus
  • Diarree
  • Darmkrampen
  • Veel huilen
  • Braken
  • Groeiachterstand

Naar de huisarts

Vermoed je dat je baby een koemelkallergie heeft, neem dan contact op met je huisarts. Veel ouders denken dat hun baby gevoelig is voor koemelk. Toch moet door onderzoek eerst de diagnose worden gesteld. Het aantal baby’s dat voor het eerste levensjaar een koemelkallergie heeft, wordt op 2 tot 3 % geschat.

Voeding

Heeft je baby een koemelkallergie en krijgt hij flesvoeding? Dan moet flesvoeding op basis van koemelk vermeden worden. Je kunt dan het beste een hypoallergene kunstvoeding geven.
Als je kind allergisch is voor koemelk, is de kans groter dat hij een allergische reactie vertoont op andere voedingsmiddelen. Als je met bijvoeding gaat starten kun je daarom het beste overleggen met een diëtist.

Na eerste 6 maanden pas bijvoeding

De kans dat een baby een allergie ontwikkelt is het grootst in de eerste 6 maanden. Om die reden wordt er geadviseerd om pas na 6 maanden bijvoeding te geven. Tot die tijd is het verstandig om, als je dat kan, je baby uitsluitend borstvoeding te geven.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)