Dieren Verstoppertje

Dieren Verstoppertje

Om maar met de deur in huis te vallen: dit boek is een must have voor iedere baby vanaf een maand of acht. Sarah en ik verslinden het. Sarah soms letterlijk (de eerste flapjes vertonen als sabbelsporen).

Dieren Verstoppertje is een kijk- en voelboek, vol met optilbare flapjes waar dieren achter verstopt zitten. Dit boekje is echt anders dan andere boekjes. Ten eerste is er per pagina veel te voelen en vooral veel variatie. Dat is belangrijk omdat een kind ‘per pagina’ leest. Als je de bladzijde omslaat begint voor een baby eigenlijk een nieuw spel. Kortom: een juist babyboek moet per pagina leuk zijn. Dit boek is dat.

De tekeningen die in het boek gebruikt worden zijn ook een groot pluspunt. Het echte genieten van boeken begint vaak met 8 ½ maand, als de sprong van ‘categorieën’ is genomen. Kinderen willen na het nemen van die sprong leren ‘wat bij wat’ hoort. De wereld in hokjes verdelen, zeg maar. Vragen als: ‘wat is een koe?’ Of, ‘wat is een boom?’ Of ‘wat is een stoel?’, horen daarbij. En de antwoorden op die vragen leert je kind alleen maar door veel te zien. ‘Live’ maar ook in plaatjesboeken. Dieren Verstoppertje heeft duidelijke tekeningen die je als ‘simpel en schematisch’ kunt bestempelen. Dat klinkt voor volwassenen misschien wat saai, maar dat is het voor je uk zeker niet!

Pluspunten

  • Veel voelbare dieren en veel variatie in materiaalgebruik
  • duidelijke simpele tekeningen van dieren
  • stevige flapjes
  • stevig karton, welke goed zijn om te slaan door babyhanden

Minpunten

Flapjes zijn (zoals bij elk flapjesboek…) weer eens niet door een baby te pakken. Deze extreme vorm van pincetgreep heeft een baby van negen maanden nog niet. Bij het eerste optillen van het flapje moet er dus een volwassene helpen.

Een dringende oproep aan alle uitgeverijen van babyboekjes die flapjes willen gebruiken om kinderen ‘kiekeboe’ te laten spelen: zorg er voor dat je, als je een boek voor baby’s maakt, je de flapjes ook voor babyhandjes maakt!

Dieren Verstoppertje
Uitgeverij Usborne
ISBN 9781409502494