Autostoeltjes

Er zijn verschillende categorieën autostoeltjes te koop voor verschillende leeftijds- en gewichtsklassen. In dit artikel lees je meer over autostoeltjes.

Kies altijd voor een autostoeltje in de juiste categorie.

Koop een autostoeltje nooit op de groei. Het scheelt je misschien een extra uitgave, maar als het stoeltje op dat moment te groot is voor je kind, dan is dat niet veilig voor hem. Er zijn wel meegroeistoeltjes te koop, maar niet voor de jongste kinderen. Overigens is leeftijd en/of gewicht niet altijd bepalend. Lengte speelt ook een rol bij de keuze voor het juiste stoeltje. Je kind mag met zijn hoofd niet boven de rand van de rugleuning uitkomen. Veel auto’s worden tegenwoordig uitgerust met het Isofix systeem, hierdoor neemt het risico op onjuiste bevestiging van het autostoeltje af.

Baby

Je baby vervoer je in een autostoeltje waarin hij kan liggen. Het is eigenlijk een half zittende, half liggende stand. Als je dit stoeltje in de auto vastzet, dan is je kindje met zijn gezicht naar achteren gericht. Als je graag contact met hem houdt tijdens de rit, dan kun je je kind op de voorstoel naast je plaatsen. Dit mag alleen als er op die plek geen airbags zitten. Moet je hem op de achterbank vervoeren, dan kun je een spiegeltje bevestigen aan de hoofdsteun achter je kind. Je kunt dan toch contact houden via dit spiegeltje en via de achteruitkijkspiegel.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Naar voren kijken

Als je kind uit het kleinste autostoeltje is gegroeid, dan komt hij in de volgende categorie terecht. De stoelen uit deze categorie zijn zo gemaakt dat je kind net als jij naar voren kijkt. Waarschijnlijk vindt hij dit geweldig, want hij ziet ineens veel meer. Ook deze stoel mag op de voorstoel, als er geen airbags zitten. Je hebt stoeltjes die je in verschillende standen kunt zetten: tussen rechtop en wat meer liggend. Op die manier kun je de stoel wat onderuit laten zakken als je kind in de auto in slaap valt. De stand is vaak makkelijk te veranderen door aan een hendel te trekken of ertegen te duwen.

Zittingverhoger en autogordel

Als je kind groter is dan 1,35 meter, dan hoeft hij geen gebruik meer te maken van een kinderzitje. Het gebruik van een autogordel is natuurlijk wel altijd verplicht. Past je kind niet meer in de grootste categorie autostoelen, maar is hij nog niet lang genoeg om zonder zitje in de auto mee te mogen, dan kun je een zittingverhoger gebruiken. Je kind gebruikt dan de gewone veiligheidsgordel als riem. Let er wel op dat deze gordel niet te dicht langs zijn nek loopt.

Let bij vervoer in de auto ook altijd op de volgende zaken:

  • Zet je kind vast met een tuigje, riem of gordel en zorg ervoor dat dit niet te los zit.
  • Zet de achterdeuren van je auto op een kinderslot.
  • Laat je kind nooit alleen in je auto achter.
  • Zorg dat je kind goed zit in zijn autostoeltje.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)