Je baby in bad

Veel baby´s vinden het heerlijk om in bad te gaan. Ze kunnen zich ontspannen in het warme water. Grofweg zijn er voor baby’s twee soorten badjes: het ‘gewone’ babybadje en een ‘emmer’. Welk badje je kiest voor jouw baby is een persoonlijke keuze. Maar kiezen hoeft natuurlijk niet: je kunt ook allebei de badjes voor je baby aanschaffen.

De eerste keer in bad

Als je baby net geboren is, is het heerlijk om zijn eigen geur te ruiken. Je baby hoeft niet meteen in bad. Sommige baby’s hebben nog een lekkere dikke laag huidsmeer (vernix) wat hun huidje goed beschermt. De eerste keer dat je baby in bad gaat, is een bijzonder moment. Zorg dat je je camera bij de hand houdt! De kraamverzorgende zal je uitleggen hoe je je baby vast moet houden en hoe je hem kunt wassen.

Babybadje

In een gewoon babybadje kan je baby liggen. Dit badje kun je ook gebruiken als je baby al wat groter wordt. Misschien dat je pasgeboren baby wel even moet wennen aan het badderen in dit bad. Hij is namelijk nog gewend om zijn beentjes op te trekken en dit bad leent zich er meer voor om ‘languit’ te liggen. Het babybadje heeft genoeg ruimte voor badeendjes en andere badspeeltjes. Leuk voor als je baby wat groter is!

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Emmer

Je baby zat negen maanden veilig en warm in de baarmoeder. Hier zat hij met zijn beentjes onder zijn kontje opgetrokken in de foetushouding. Sta dan ook niet verbaasd te kijken als je je baby helemaal weg ziet doezelen en zich helemaal ziet ontspannen als je hem in een emmer-badje met lekker warm water doet. Je baby zit als het ware rechtop, maar hij kan toch zijn armen en benen bewegen en de wanden voelen. Net zoals in de baarmoeder! Is je kleintje onrustig of heeft hij last van buikkrampjes, dan kan een baddersessie hem laten ontspannen of de krampjes verminderen. Een nadeel is dat je baby na een paar maanden uit dit badje gegroeid is.

Baddertips

  • Zorg voor een aangename temperatuur in de ruimte waar je je baby baddert.
  • De ideale watertemperatuur is 37 graden. Gebruik hiervoor een badthermometer.
  • Leg alles van te voren klaar en zorg dat alles binnen handbereik ligt: denk aan een washandje, verzorgingsproducten, handdoek.
  • Leg ook alle kleertjes klaar die je je baby na het badderen aan wilt trekken. Om je baby helemaal lekker te verwennen, kun je zijn badcape en kleertjes op de verwarming hangen. Zo gaat hij zo van het warme badje in een warme handdoek, in lekkere warme kleertjes. Wedden dat hij slaapt als een roos?
  • Leg je baby op een handdoek of badcape, maar droog hem af met een hydrofiel luier. Deze is zachter en dunner waardoor je beter tussen de huidplooitjes kunt.
  • Smeer je kleintje eventueel in met babycrème of babyolie na het badje.
  • Belangrijk: laat je baby nooit alleen in bad. Ook niet voor een paar seconden.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)