Als je kindje het erg benauwd heeft…

Als je kleintje het benauwd heeft en de luchtwegen zitten vol met slijm, dan wil je je kindje daar natuurlijk zo snel mogelijk van verlossen. Maar hoe? Stomen helpt vaak maar even en kan – zeker bij nog niet volgroeide longen – ook best gevaarlijk zijn. Voor kinderen met ernstige benauwdheidsklachten kan dan vernevelen een optie zijn.

Bijna elke ouder maakt het wel eens mee; je kindje is flink verkouden, heeft pseudokroep, of bijvoorbeeld een keel- of longontsteking. Genoeg ziektes, virussen en bacteriën die ervoor kunnen zorgen dat je kindje het letterlijk heel benauwd kan hebben. Vaak zitten de luchtwegen dan vol met slijm en moet het lichaampje erg hard werken om dat er weer uit te krijgen én te herstellen van een virus bijvoorbeeld.

Piepende ademhaling, blaffende hoest

En hoor je je kindje piepend ademhalen of blaffend hoesten, dan maak je je al snel ernstige zorgen en zoek je naar de beste manieren om je kindje zo snel mogelijk te helpen. Vaak krijg je als advies om het matrasje aan de bovenkant wat te verhogen, zodat je kindje iets omhoog ligt en niet al het slijm ‘naar boven komt’ tijdens het slapen (en het nóg benauwder krijgt). Of je krijgt misschien de tip om je kindje even in een stoomomgeving te zetten. Maar dat helpt vaak maar even. Stoom komt namelijk alleen tot in de bovenste luchtwegen, maar niet tot diep in de longetjes. Ook kan stoom van 80 ℃ al schadelijk zijn voor de nog niet volgroeide luchtwegen. En je moet er met stomen natuurlijk erg goed voor oppassen dat je kindje geen heet water over zich heen krijgt.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Tot onderin de longetjes

Heeft je kindje het vaak benauwd, dan kan een vernevelaar je kindje waarschijnlijk goed helpen. Je kindje haalt dan een paar keer per dag adem via een vernevelaar met fysiologisch zout. Met wat? Ehm… met zout dat ook gewoon in ons eigen lichaam zit. Doordat de luchtdruppetjes zo klein zijn en niet heet zijn, komen de druppeltjes tot diep onderin de longetjes. Dat helpt je kindje met het oplossen van het slijm. Het zout zorgt ervoor dat het slijm wordt afgevoerd en adat de zwelling van de slijmvliezen afneemt. Vaak merk je dan al snel dat je kindje het echt minder benauwd heeft, de hoeveelheid slijm afneemt en dat het vernevelen ook een paar uur doorwerkt.

Let op de kwaliteitsverschillen!

We hebben wel een kanttekening: er zijn veel verschillende vernevelaars (ook voor volwassenen) te koop. Belangrijk is om je goed te laten informeren er niet zomaar eentje aan te schaffen. Er zijn speciale vernevelaars voor baby’s en kleine kinderen bijvoorbeeld, die juist gemaakt zijn voor de nog niet volgroeide longetjes. Ook zijn er grote verschillen als het gaat om het juiste zoutgehalte én de grootte van de neveldruppeltjes. Daarbij geldt, zeker voor de kleintjes: hoe fijner, hoe beter!

Een vernevelaar kan helpen bij:

  • Verkoudheid (ook voorkomen van meer infecties)
  • Pseudokroep
  • Benauwdheid/longproblemen (divers)
  • Luchtwegproblemen door allergie/hooikoorts
  • Griep (snellere genezing, voorkomen luchtweginfecties)

Natuurlijk geldt altijd: raadpleeg je huisarts eerst en altijd als je baby iets mankeert.

Neem een kijkje in de mentale ontwikkeling van jouw kindje en ontdek hoe je de nieuwe vaardigheden kunt stimuleren met de Oei, ik groei! app of het boek!

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)