Breinvoedsel ‘must-haves’

Voedsel is cruciaal en van levensbelang voor een goede en gezonde groei van de hersenen.

Deze vier must-haves moeten er dan ook echt in je uks eten zitten. Waaronder veel vetten voor de hersenen… Goede vetten dan.

IJzer

IJzer is een van de belangrijkste voedingsonderdelen die je kindje nodig heeft. Jammer genoeg is het ook een van de meest voorkomende tekorten die voorkomen bij jonge kinderen! IJzer is onderdeel van een aantal neurotransmitters, die de prikkeloverdracht in de hersenen verzorgen. Eerdere studies in ontwikkelingslanden toonden aan dat kinderen met een ijzertekort minder goed praatten en ook op andere terreinen achterliepen. Die achterstanden blijken zelfs vaak niet of moeilijk in te halen. IJzer speelt een rol bij de productie van hemoglobine, het gedeelte van de rode bloedcellen die zuurstof transporteren. En je raad het al… die zuurstof is essentieel voor je hersenen.

Maar ijzer doet nog veel meer. Zo is speelt ijzer niet alleen een grote rol bij het ontwikkelen van het geheugen, maar ook bij het ontwikkelen van de motorische vaardigheden. Als je uk opvolgmelk drinkt, krijgt hij genoeg ijzer binnen omdat er ijzer is toegevoegd aan opvolgmelk. Ook babypap is vaak verrijkt met ijzer. Gelukkig kan je ijzer ook in ons ‘normale’ eten vinden, zoals vlees, vis, vleesvervangers, eieren, avocado’s en alle diepgroene groente. Bij groente geldt een simpel ezelsbruggetje: hoe groener, hoe meer ijzer.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Zink

Net als ijzer speelt zink een rol in de bloedsomloop. Zink helpt bij de aanmaak van de witte bloedcellen. Deze witte bloedcellen vechten tegen eventuele infecties, stimuleren celgroei en maken het herstel van een cel mogelijk. En als je dan even terugdenkt aan die miljoenen hersencellen die je uk op ieder moment aanmaakt, dan snap je dat het onderdeel dat voor celgroei zorgt echt niet mag ontbreken. Vanaf nu dus extra op het zink letten! IJzer en zink komen vaak in dezelfde producten voor. Dus ook hierbij geldt: vlees, vis, vleesvervangers, eieren, avocado’s en alle diepgroene groente bevatten zink. In opvolgmelk is de zink toegevoegd om een zinktekort te voorkomen.

Omega-3 / DHA (goede vetten)

Goede vetten zijn belangrijk voor onder meer je baby’s hart en spelen een cruciale rol bij de hersenontwikkeling en de oogontwikkeling. De hersenen bestaan ook voor ongeveer de helft uit vet.
Vooral het onderdeel DHA van de Omega-3 vetzuren speelt een grote rol bij de hersen- en oogontwikkeling. Je vindt de goede Omega-3 vrijwel alleen in vette vis. Toch zijn er ook alternatieven: er bestaan producten die verrijkt zijn met Omega-3, zoals boter (met visolie toegevoegd) of Omega 3-eieren (de kippen krijgen dan speciaal verrijkt voer). Ook vind je Omega-3 in raapzaadolie en lijnzaadolie, alhoewel niet bekend is hoeveel van deze Omega-3 vetzuren goed wordt opgenomen. Vis blijft dus de makkelijkste bron voor Omega-3 vetzuren. Een vis maakt zelf geen Omega-3 vetzuren aan en haalt deze uit de algen. Die algen worden dan ook gebruikt als bron van Omega-3 die in opvolgmelk zit. Avocado en zalm zijn ook rijk aan omega-3 vetzuren en worden vaak erg lekker gevonden door je baby.
Overigens onttrekt de baby tijdens de zwangerschap veel Omega-3 aan de moeder. Dus ook tijdens de zwangerschap is het goed om te zorgen dan je echt voldoende Omega-3 binnenkrijgt.

Vitamine A, B, C en E

A, B, C en E zijn vier in water oplosbare vitamines die goed zijn voor je baby, van top tot teen. Deze vitamines zijn namelijk cruciaal voor een goed werkend brein, maar ook voor de ontwikkeling van de ogen, de huid, het immuunsysteem en nog heel veel meer. Deze vitamines vind je in groentes en fruit omdat ze in water oplosbaar zijn. In onze cultuur eten we veel te weinig groente en fruit, en hierdoor ontstaan ook vitaminetekorten.

Geef je kind vanaf het moment dat hij vast voedsel gaat eten dan ook genoeg fruit en groente. Juice het desnoods om zo met één bekertje al heel veel vitamines binnen te krijgen. Eet gevarieerd en probeer zo veel mogelijk groeten en fruit van verschillende kleuren binnen te krijgen. ‘Eet de regenboog’, een heel handig ezelsbruggetje.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)