Baby’s en huilen

Alle baby’s huilen. Maar hoe herken je de verschillende huilgeluiden van je baby en weet je wat er aan de hand is? In dit artikel lees je wat er aan de hand kan zijn als je baby huilt.

Huilen is de enige manier waarop je baby je kan vertellen dat er iets aan de hand is.

Hoe ouder je baby is, hoe beter je die verschillende huiltjes zult herkennen. Op een gegeven moment weet je: nu schreeuwt hij van de honger. Of: nu voelt hij zich alleen. Of: nu heeft hij zijn huiluurtje. Maar de eerste weken weet je dat natuurlijk nog niet.

Wist je dat (veel) huilen ook een van de signalen is van een sprongetje? In onze app vind je een lijst aan signalen waaraan je de ontwikkelingssprongetjes kunt herkennen.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Wat kan er aan de hand zijn als je baby huilt?

  • Hij heeft een vieze luier
  • Er zit een boertje dwars
  • Je baby voelt zich alleen of verveelt zich: even knuffelen of je kind een tijdje met je meedragen in een draagdoek kan helpen
  • Je baby heeft het te warm of te koud
  • Hij heeft honger en het is tijd voor de volgende voeding
  • Je baby is onrustig door een drukke dag. Is er veel kraambezoek geweest en is je kind van hand tot hand gegaan? Daar kan je kind op reageren door te huilen
  • Je baby heeft darmkrampjes.
  • Je baby maakt een sprongetje in zijn mentale ontwikkeling
  • Sommige baby’s huilen zichzelf in slaap. Meestal is het na vijf minuten stil

Troosten

Vroeger vond men het goed om baby’s flink te laten huilen. Dat zou goed zijn voor de longetjes. En: je zou een baby maar verwennen als je hem te snel zou troosten. Inmiddels weten we beter. Je kunt een kleine baby niet verwennen door hem te troosten als hij huilt. Sterker nog: als je reageert op het huilen van je kind leert hij dat hij gehoord wordt en daardoor is de kans groot dat hij in de loop der tijd juist minder gaat huilen. Hij gaat op je vertrouwen. Troosten is dus goed. Op welke manier je je kindje het beste troost moet je ontdekken.

Wat bij de ene baby goed werkt, helpt bij een ander kindje niet. Praten tegen je kind is altijd goed. Zingen, knuffelen, wiegen en neuriën kan helpen. Samen een dansje maken waardoor hij wordt afgeleid is ook een optie. Sommige baby’s vinden het prettig om in een hangmatje (dat je in de box bevestigt) heen en weer te schommelen. Ook je kind dicht tegen je aan dragen in een draagdoek biedt troost. Je kind hoort het kloppen van je hart (een bekend geluid) en hij ruikt jouw geur. Vaak wordt je baby daardoor rustig en hoeft hij niet meer te huilen.

Huiluurtje

Tussen 3 en 12 weken krijgen veel baby’s en hun ouders te maken met een dagelijks huiluurtje. De grootste kans lopen ze rond 6 weken. Meestal kunnen ouders al voorspellen of hun baby een huiluurtje zal krijgen. Want vóór zo’n ‘uurtje’ een dagelijks feit is, is 85% van de baby’s al ongedurig. Dat ongedurig zijn is dus al het visitekaartje dat de uk afgeeft als alles nog rustig lijkt.

Meestal is het huilen na één of twee uurtjes wel over. Toch kan het ook wel eens vier tot zes uur duren. Gelukkig is er ook goed nieuws te melden. Als de huiluurtjesperiode eenmaal verleden tijd is, slaapt de baby meestal langer en beter.

Neem een kijkje in de mentale ontwikkeling van jouw kindje en ontdek hoe je de nieuwe vaardigheden kunt stimuleren met de Oei, ik groei! app of het boek!

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)