Help je baby ervaren

Help je baby ervaren: zes tips!

Je kind leert van ervaringen die hij opdoet. Omdat een baby natuurlijk nog niet zelf de wereld kan gaan ontdekken, is hij helemaal afhankelijk van jou. Dus… de interactie die jij met hem hebt is zelfs van grote invloed op de hersenconnecties die je baby maakt!

Volgens ‘Better Brains For Baby’s’, van de universiteit van Georgia, USA, zijn dit de cruciale eigenschappen van een ouder met betrekking tot de interactie.

In positieve ouder-kind interacties, zijn de ouders:

  1. Emotioneel en fysiek aanwezig;
  2. Gevoelig en responsief voor ieder kinds unieke behoefte;
  3. Reageren snel en op de juiste manier;
  4. Geven een kind de kans dingen te ontdekken;
  5. Geven een veilige, zekere basis van liefde en bescherming.

Zes Basistips:

  1. Wees emotioneel en fysiek aanwezig

De hersenen van een baby hersenen groeien beter wanneer er iemand emotioneel en fysiek aanwezig is. Toch is dit niet altijd even duidelijk of logisch voor mensen. Je kunt er zijn, en er toch niet zijn. Hm…

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Denk maar eens aan deze situatie: een moeder is bij haar kind thuis. Ze is continu aan de telefoon en zet een film op voor het kind. Dat is een extreem voorbeeld van ‘er zijn en er toch niet zijn’.

Een ander voorbeeld: een moeder werkt maar heeft ervoor gezorgd dat de verzorger van haar baby de kleine altijd de liefde en aandacht geeft die haar baby verdient. Dat is een voorbeeld waarbij je er als moeder niet (altijd) bent, maar je er emotioneel voor hebt gezorgd dat er altijd iemand emotioneel en fysiek aanwezig is. Kortom: voor een kind zijn echte liefde en iemand die bij hem is cruciaal. Dan groeien de hersenen het beste.

  1. Speel in op zijn specifieke behoeftes!

Geen enkel kind is hetzelfde. Immers, geen enkel mens is hetzelfde! Iedere baby maakt op dezelfde leeftijd een sprongetje, maar de uitwerkingen van een sprong, dat wat hij als nieuwe vaardigheden ontwikkelt na het nemen van een sprong, is voor ieder kind anders. Bovendien is de manier waarop baby’s met verschillende situaties omgaan per baby verschillend.

Ook al lijkt dat logisch, toch is het best moeilijk om het unieke karakter en de unieke behoeftes van je baby te kennen. Dat kost vaak tijd, maar uiteindelijk ken jij je baby beter dan wie dan ook.

Ook voor de hersenontwikkeling van je baby is het cruciaal dat je het unieke karakter en de unieke voorkeuren van je baby leert kennen. Als je dat doet en daarop inspeelt, ontwikkelt hij sterkere connecties tussen zijn hersencellen, en ontwikkelt hij meer connecties tussen zijn hersencellen.

Dat lijkt allemaal heel logisch, maar er zijn toch heel wat ouders die vooral de spelletjes spelen die zij leuk vinden. En dat is nou juist niet de bedoeling… Speel in op de dingen die je baby leuk en interessant vindt.

  1. Reageer snel en op de juiste manier

Het klinkt gek, maar je baby’s wereld gaat soms vele malen sneller dan die van ons. Bij een dreumes merk je dat makkelijker. In de ochtend is oranje zijn lievelingskleur en ‘s middags donkerblauw. Iets wat in de ochtend hel interessant was, is een paar uur later saai.

De ontwikkeling gaat snel in de babyleeftijd, en daarom veranderen de dingen die hem interesseren ook snel. Sterker nog, een baby kan in een heel kort moment een interesse hebben in iets, maar als dat moment voorbij is, dan is de interesse ook voorbij.

Denk maar eens aan het volgende: je loopt met je baby onder een boom door en je ziet dat hij zijn hoofdje in de kinderwagen naar de boom toe draait. Hij heeft iets gezien dat hem boeit. Dit zou bijvoorbeeld het lichtspel van de bladeren en takken en de zon kunnen zijn. Van dit soort simpele dingen kan je baby veel leren, mits hij de kans krijgt om dit te bekijken. Als je doorloopt en zijn interesse niet opmerkt, dan heb je het moment gemist. Als je even stilstaat, hem de kans geeft dit te bewonderen en in klank en woord laat merken dat jij het ook heel interessant vindt, dan doe je precies waar je uk behoefte aan heeft. Je reageert snel en op de juiste manier.

  1. Geef je baby de kans om te ontdekken

Baby’s die de kans krijgen dingen te ontdekken, maken sterkere en meer hersenconnecties dan baby’s die deze kans niet krijgen. Faciliterend ouderschap wordt dit ook wel genoemd. Om je baby de kans te geven dingen te ontdekken, heb je tijd nodig, rust, een observerende blik en… moet je de omstandigheden zo beïnvloeden dat je kindje iets zelf kan doen.

Stel: je uk van zes maanden zit zelfstandig, maar natuurlijk nog niet helemaal stabiel. Hij zit op een speelkleed en er ligt een speeltje net buiten zijn bereik. Hij heeft op dit moment nog geen idee van zijn grenzen, dus zal het proberen te pakken en ‘omvallen’. Voor zijn gevoel is het pakken hem niet gelukt, terwijl successen juist zo belangrijk zijn. Als je dit soort situaties ziet aankomen, dan leg je het speeltje iets dichterbij. Binnen zijn bereik. Zo kan hij het speeltje zelf pakken. Het is ook niet de bedoeling dat je het aangeeft. Je baby wil het immers graag pakken. Door het aan te geven, ontneem je hem de kans om het zelf te doen, en dus het ‘pakken’ te ontdekken. Kortom: faciliterend ouderschap is het je baby niet te moeilijk maken om de wereld te ontdekken, maar ook niet te makkelijk maken. Geef hem de kans iets te ontdekken.

  1. Mislukken hoort erbij!

Om het nog een stapje ingewikkelder te maken: soms hoort het mislukken er ook bij. Je hoeft dus niet alles altijd zo te beïnvloeden dat alles lukt. Je houdt alleen rekening met de dingen die echt te moeilijk zijn en gewoonweg nog niet mogelijk. Die omstandigheden beïnvloed je.

Om maar even terug te komen op het voorbeeld van de pas zittende baby op het speelkleed: leg het speeltje nét binnen zijn bereik. Hij moet dus nog wel zijn best doen, en wellicht lukt het de eerste twee keer niet, maar het speeltje moet niet op een onmogelijke plek liggen. Andersom betekent het niet dat je baby wel zijn best moet doen ook weer niet dat je alle speeltjes nét binnen zijn bereik moet neerleggen. Als de speeltjes al dicht bij hem liggen, dan ga je ze natuurlijk niet verderop leggen.

  • Een kind kan niet iets doen wat fysiek of mentaal volledig buiten zijn vermogen ligt.
  • Je baby leert van het proberen en houdt van successen.
  • Geef ook complimentjes bij de pogingen om iets te doen, niet alleen als het lukt!
  • Geef hem de tijd en kans iets te ontdekken.
  • Maak de omgeving zo dat iets niet onmogelijk is voor je baby.
  • Maak het je baby ook weer niet te makkelijk door alles zelf te doen.
  1. Geef je kind een basis van veiligheid, liefde en bescherming

Heel ironisch gezegd: een baby is net een mens. Ieder mens vaart het best bij een veilige, liefdevolle en beschermde basis. Toch wordt dit nog weleens onderschat bij baby’s. Loze opmerkingen als: ‘ach, hij herinnert zich er later toch niks van’… of ‘hij verstaat me toch niet dus ik kan nu de grapjes maken over hem die ik wil’, komen nog veel te veel voor.

De hersenen van baby’s zijn enorm, veel meer nog dan die van volwassenen, ontvankelijk voor liefde. Liefde is een soort basis vitamine waar ze niet zonder kunnen. Liefde beïnvloedt letterlijk de fysieke groei van de hersenen.

Onderzoek laat zien dat interacties tussen ouders en baby’s bepaalde neurochemische reacties teweegbrengt. Denk hierbij aan iedere lach, staar, kus, gebaar. Allemaal beïnvloeden ze direct de hersenen van je baby. Deze neurochemische reacties beïnvloeden op hun beurt weer de connecties die baby’s aanmaken in de neuronen, de hersencellen. Deze connecties zijn weer verantwoordelijk voor onder andere de veilige hechting tussen ouders en kind.

Ook al kan een mens zich inderdaad niks meer herinneren van de babyleeftijd, de gevolgen van de liefde die een kind in de babyleeftijd heeft gehad, hebben wel een levenslange invloed. Dus, ga ervoor: knuffelen, praten, lachen, elkaar aanstaren, aaien, glimlachen… al dit moois om de hersenen goed te voeden!

Wist je dat de hersenen van je kindje in de eerste twee jaar meer groeien dan in welk ander jaar ook? In het eerste jaar verdubbelt het volume zelfs. Het kleine brein legt dan ook al miljarden connecties aan.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)