Het babyhuidje

Je baby’s huidje verschilt met onze huid. Zo heeft het huidje van je baby een hoger vochtgehalte en is deze gevoeliger dan die van ons. In dit artikel lees je over het babyhuidje.

De voornaamste verschillen (en waar je rekening mee moet houden) hebben we voor je op een rijtje gezet.

  1. De babyhuid heeft meestal een hoger vochtgehalte

    De huid van een pasgeboren baby is vaak nog bedekt met een witte laag huidsmeer. Elke buikbaby smeert zich hiermee in als hij in de buik zit. Dit huidsmeer is een vette emulsie en beschermt hem in de buik tegen het vruchtwater. Vaak zie je zijn natuurlijke, pure zalfje nog op hem zitten als hij geboren wordt. Hoe meer je baby ‘over tijd’ is, des te groter de kans dat dit huidsmeer al in zijn huid is getrokken.

  2. De babyhuid is gevoeliger voor irritaties

    Een babyhuid is nog kwetsbaar. Toch komt deze al snel in aanraking met irriterende, vaak lichaamseigen stoffen. Iedere baby kwijlt, spuugt een beetje melk en heeft nog geen controle over zijn blaas- en sluitspier. Al die lichaamseigen stoffen komen direct op de babyhuid terecht, en deze heeft nog geen kans gehad weerbaarheid hiertegen op te bouwen.

  3. De babyhuid is gevoeliger voor bacteriën

    Een pasgeboren baby heeft ook nog geen ontwikkelde ontstekingsreactie om micro-organismen, oftewel bacteriën, te bestrijden. Bij een babyhuid moet je dus nóg beter op de verzorging letten.

  4. De babyhuid is dunner

    De huid bestaat uit drie lagen. Bij een pasgeboren baby is de onderlaag, de dermis, dunner dan bij een volwassene. De twee andere huidlagen, de bovenlaag (epidermis) en het onderhuids bindweefsel (vetlaagje), hebben wel ongeveer dezelfde dikte en eigenschappen als de volwassen huid.

  5. De babyhuid heeft nog onvolledig ontwikkelde zweetklieren

    In de onderlaag van de babyhuid bevinden zich zweet- en talgklieren. Omdat de onderlaag nog niet volledig aanwezig is, zijn de zweetklieren ook niet volledig ontwikkeld. Een kind van twee tot drie jaar oud is pas in staat zijn lichaamstemperatuur met behulp van zijn zweetklieren op peil te houden. Daarom moet je bij een baby zo alert zijn op koorts en temperatuurschommelingen.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)