Samen met je baby genieten, ga op babycursus!

Negen maanden lang heb je die speciale band met je baby gehad. Is dat na de bevalling voorbij? Tuurlijk niet! Ga gezellig met je baby op cursus. Leuk voor je kind, maar ook goed voor jou.

Je hebt je kindje al die maanden in je buik gehad en dan ineens komt het ter wereld en is het van iedereen. Het ‘gewone’ leven gaat weer door, maar nu met alle drukte die bij je leven als jonge moeder hoort. Wat is er dan fijner dan een moment om je weer even volledig op je baby te richten? Dat kan door naar een speciale babycursus te gaan. Voor jou een moment van rust en genieten, en je baby vindt het ook heerlijk. Afhankelijk van welke cursus je volgt, kun je jouw kindje helpen in zijn ontwikkeling en tegelijk werken aan je eigen ontspanning of juist bezig zijn met je conditie en het versterken van je spieren. Op cursus met je baby is niet alleen leuk voor mama. Ook papa, oma en opa zijn welkom. Er zijn tegenwoordig talloze mogelijkheden.

Dansen of sporten met je baby

Wil je na je bevalling werken aan je conditie en spierkracht, maar tegelijkertijd gezellig bezig zijn met je kindje? Dan is dansen of sporten met je baby iets voor jou. Op dit gebied zijn er veel verschillende cursussen. De nadruk ligt hierbij vaak op jou als ouder, terwijl er tegelijkertijd genoeg ruimte is voor het contact met je baby. In de cursus ‘Mama Danst!’ is bewustwording van je eigen lichaam een belangrijk onderdeel. Naast stretchen en ontspannen doe je aan improvisatie, dansoefeningen en dansen met je baby in je armen. Je kunt deze cursus volgen zodra je kindje twee maanden is. Bij ‘Fit by Baby’ gaat het meer om sporten dan om dansen. Je doet de oefeningen met je baby in je armen en op schoot. De les bestaat uit een staande warming-up met veel aandacht voor een goede lichaamshouding, gevolgd door grondoefeningen. Je traint niet alleen je eigen lichaam, de motoriek van je kindje en de kracht in zijn ruggetje worden ook getraind. Als je lichaam er al aan toe is, kun je zes weken na je bevalling met deze cursus beginnen.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Babygebaren

De cursus babygebaren bestaat al ruim twintig jaar in de Verenigde Staten. Sinds een paar jaar wordt het ook hier bekender. Het doel van een cursus ‘babygebaren’ is beter te kunnen communiceren met je kindje. Ook als kinderen nog niet kunnen praten, kunnen ze ons heel wat duidelijk maken. We weten alleen vaak niet wat ze bedoelen. Als je jouw kindje gebaren leert, kan hij beter duidelijk maken wat hij wil of wat hem interesseert. Het gebruik van gebarentaal met je baby geeft je niet alleen betere communicatiemogelijkheden, het kan ook frustratie bij

je baby beperken en de gesproken taalontwikkeling en intellectuele ontwikkeling versnellen. Jij en je kindje leren gebaren die gebaseerd zijn op de Nederlandse gebarentaal. Het leren gebeurt vaak aan de hand van bepaalde thema’s zoals eten en drinken, bedtijd en dieren. Je kunt je kindje vanaf ongeveer 6 maanden gebaren leren. Het moment waarop een kind begint terug te gebaren, verschilt erg per kind. Reken op een leeftijd tussen de 8 en 12 maanden. Ruim voordat een kind begint met praten, kan hij dus al met jou ‘praten’ via gebaren.

Babyzwemmen

Je baby heeft maandenlang in je buik rondgezwommen. Hij voelt zich dus als een vis in het water. Het zal je verbazen hoe goed je baby zich redt in het water. Een keer kopje onder? Jij schrikt misschien, maar je baby niet. Die is al dat water tenslotte gewend. Tot een baby ongeveer acht weken oud is, heeft hij nog een reflex waarbij zijn luchtpijp automatisch afsluit als hij onder water komt.

Bijna elk zwembad kent een babyzwemuurtje. Het water is dan speciaal afgestemd op baby’s en is warmer dan gewoonlijk. In het warme water is het niet alleen ontspannen voor je baby, ook voor jou is het goed. Na je zwangerschap en bevalling moeten je spieren weer sterker worden en herstellen. Tijdens het spelen in het water trainen jij en je baby allebei je spierkracht.

Babyyoga

Babyyoga wordt in India dagelijks beoefend door ouders met hun kinderen, net als babymassage. Daar is het een onderdeel van de ayurvedische kindergeneeskunde.
In Nederland neemt de bekendheid van babyyoga en babymassage ook toe. Babyyoga is vooral gericht op ontspanning en positief omgaan met stress. Stress bij een baby klinkt misschien raar, maar een baby kan wel degelijk stress voelen en voelt ook heel goed jouw stress aan. Bij babyyoga doe je als ouder yogaoefeningen met je baby tegen je aan. Dit samen ontspannen bewegen versterkt de onderlinge band en het vertrouwen tussen jou en je kind. Je kunt werken met yogahoudingen en technieken maar bijvoorbeeld ook met liedjes. Door yoga met je baby word je als ouder meer ontspannen en je traint op een rustige manier je spieren. De spierkracht van je kindje wordt versterkt en zijn gewrichten worden soepeler. Bovendien bevordert yoga het slaapritme van je baby. Yoga met je baby kan al vanaf ongeveer 3 weken, maar dat verschilt erg per cursus.

Babymassage

Babymassage kan helpen als je baby last heeft van darmkrampjes, veel huilt of overgevoelig is voor bepaalde prikkels of stoffen. Je baby gaat er regelmatiger van slapen, krijgt een betere spijsvertering en voelt zich geliefd, veilig en geborgen. Dit zorgt weer voor een ontspannen gevoel en zelfvertrouwen. Door jouw aanrakingen leert je baby ook zijn eigen lichaam kennen. Met je baby een massagecursus volgen kan al vanaf 6 weken na de geboorte. De meest gegeven vorm van babymassage is de shantalamassage, afkomstig uit India. Het is een ontspannende, rustige en ritmische massage. De ayurvedische babymassage, ook uit India, is in tegenstelling tot de shantalamassage een vrij stevige massage. Hierdoor wordt de bloedsomloop goed gestimuleerd, wat de groei en ontwikkeling van de baby zou bevorderen. Haptonomische babymassage is gericht op het heel bewust en liefdevol aanraken van je kindje. Het draait om het gevoel en de kwaliteit achter elke aanraking. Daarnaast worden onderwerpen als haptonomisch tillen en dragen behandeld.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)