Babytenenlezen

Handlezen kennen we allemaal. Maar babytenenlezen is helemaal nieuw. Imre Somogyi, gronlegger en expert, legt het ‘wie, wat, waarom, hoe en waar’ uit op www.oeiikgroei.nl

Wie?

Imre Sándor Somogyi werd op 23 mei 1943 in Amsterdam geboren. Na een glansrijke carrière in de televisie ontwikkelde hij samen met zijn vrouw Margriet, die yogalerares was, TENEN LEZEN en scheef daar in 1991 een eerste boek over.
Samen maken ze dit fenomeen bekend over de hele wereld. Met een nieuwe specialisatie: babytenenlezen!

Wat?

Ik probeer door de vorm, de lengte en de stand van de tenen en ook de teennagels te analyseren mensen een spiegel van hun karakter, persoonlijkheid en gedrag voor te houden. De bedoeling hiervan is dat de eigen mogelijkheden meer worden uitgebuit en men zich bewuster wordt van het eigen kunnen. Zelf en voor anderen juiste keuzes maken die bij je persoonlijkheid passen is een zaak die mij na aan het hart ligt. Ook in relaties, teambuilding en opvoeding is een diepgaande analyse van tenen een behulpzaam en nuttig instrument. Ik hou me voornamelijk bezig met het opleiden van tenenlezers in het buitenland. In Nederland en België is al een heel bekwaam kader van tenenlezers bezig dit kennissysteem te verspreiden.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Waarom?

Er van uitgaan dat wat goed voor jou is ook goed voor je kindje is, behoort achterhaald te zijn. Ieder kindje dat wordt geboren heeft een eigen karakter blauwdruk. Door het lezen van babyteentjes kun je al heel snel op de aanwezige eigenschappen en kwaliteiten inspelen als opvoeders. Als je bijvoorbeeld weet dat je baby’tje een ‘regelneef’ is met een drang tot controleren weet je dat je het kindje iets te controleren moet geven. Geeft het in dat geval een eigen domein, maak het kindje desnoods baas van de prullenbak die altijd ‘honger naar papier’ heeft. Daardoor kan het kindje een eigen domein beheren en zal er in huis geen papiertje aan de aandacht ontsnappen en wordt de prullenmand gevoed. Zonder die kennis van de controledrang zouden ouders kunnen vervallen in een: ik ben hier de baas houding en laten ze hun kindje geen ruimte een sterke eigenschap te ontwikkelen. Bij opvoeding is het onder andere van belang te weten of het kindje communicatief, impulsief, gevoelig, overgevoelig optimistisch of pessimistisch is.
Meteen na de geboorte al zijn die eigenschappen aan de teentjes af te lezen. Ouders weten meteen al wat voor kindje ze op de wereld hebben gezet en kunnen zonder af te wachten hoe een kindje zich ontwikkelt, als inspelen op aanleg, mogelijkheden en onmogelijkheden.

Hoe?

Met het boekje Babyteentjes kunnen ouders, maar ook grootouders die zich als regel erg voor hun kleinkinderen interesseren aan de hand van duidelijke illustraties zien welke eigenschappen hun kindje of kleinkindje heeft meegekregen. Door met enige tussenpozen Babyteentjes Lezen nog eens in te kijken kunnen ontwikkelingen worden gevolgd. Voorkeursbewegingen kunnen worden bekeken waardoor te zien is of een kindje zich zelfstandig ontwikkelt met een sterke persoonlijkheid of dat de kleine zich juist erg richt op wat anderen van hem of haar verlangen. Als een kindje selectief is in het accepteren van een knuffel is dat ook aan de teentjes te zien en weet je dat je eerst rustig vertrouwen moet winnen voordat je een knuffel en een kusje uitwisselt.

Andere kinderen met een te detecteren drang naar geborgenheid laten in hun teentjes zien dat ze veel geknuffeld willen worden.

Dat alles weten geeft een kindje een beter kans zich individueel te ontwikkelen.
Als ouders en opvoeders kennis dragen van de kwaliteiten, eigenschappen en de behoeften van hun kindje is dat een grote hulp bij het begripvol opvoeden.

Waar?

Babyteentjes lezen is verkrijgbaar in de boekhandel onder
ISBN nummer: 90-800737-5-x en is een uitgave van Uitgevrij Springer in Leusden.
Op de internetsite www.tenenlezen.info staat ook een link naar een bestelformulier.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

De Oei, ik groei! sprongenwekker

Wil je altijd een melding ontvangen wanneer een sprong begint? En de daarbij horende artikelen en interessante weetjes ontvangen? Meld je dan nu aan voor onze sprongenwekker en nieuwsbrief!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)