Back in shape na de zwangerschap

Back in shape na de zwangerschap

Het duurt wel even voordat je na de bevalling je buikje en andere overtollige kilo’s weer een beetje kwijtraakt. Aan die slappe buik mag je overigens na een week of zes iets gaan doen. Hiervoor geven we je een paar oefeningen in dit artikel. En hoe zit het dan met lijnen en voeding?

Terug naar een strak figuur

Als je bent bevallen, kun je een aantal dingen doen om weer ‘in shape’ te komen. Natuurlijk is regelmatig bewegen gezond, en je kan (op een gegeven moment) gaan lijnen en je kan je figuur in vorm houden door gewoon gezond te eten.

Maar meteen van start gaan is niet slim. Na je bevalling duurt het een aantal weken voordat je lichaam weer is hersteld. Om de geboorte goed te laten verlopen, zijn de gewrichten onder invloed van de hormonen tijdens de zwangerschap weker geworden. Die gewrichten, waaronder het bekkengewricht, moeten nu weer aansterken.

Geen zware dingen tillen

Het is dus niet verstandig om meteen al zware dingen te tillen. Je lichaam kan dat nog niet aan. Wacht zeker een week of zes met dit soort dingen.

Buikspieren: start rustig

Begin ook niet direct na de bevalling met buikspieroefeningen. Ook hiervoor geldt: na een week of zes zijn de spieren en gewrichten wel weer sterk genoeg.
Start heel rustig, forceer niets en doe alleen buikspieroefeningen als je er de puf voor hebt. Dus niet aan het einde van een zware dag.

Bovendien geldt: oefen liever vaker een paar minuten, dan één keer een half uur. Bouw het langzaam op. Wees mild voor jezelf, stop als het ergens pijn doet. Het duurt echt een tijdje voordat je lichaam een zware inspanning weer goed aankan.

Twee effectieve buikspieroefeningen

  1. Ga op je rug op de grond liggen, trek je knieën op en zet de voeten plat op de grond. Leg je handen onder je hoofd, de ellebogen zijwaarts. Kom langzaam met hoofd en schouders omhoog, houd even vast en leg het hoofd weer neer.
  2. Blijf liggen en trek de knieën omhoog, voeten van de grond. Fiets eerst met je linker- dan met je rechterbeen in de lucht. Doe dit de eerste keren hoog in de lucht, naarmate je de oefening vaker hebt gedaan zal je merken dat je buikspieren al sterker worden en de benen ook dichter bij de grond kunnen ‘fietsen’.

Doe als je begint de oefeningen tien keer. Na een aantal weken kun je ze twintig keer en nog een paar weken later lukt je dat ook dertig keer.

Niet lijnen als je borstvoeding geeft!

De eerste maanden na de bevalling maak je je waarschijnlijk nog niet al te druk over het terugkrijgen van je oude figuur. Je lichaam moet ook eerst herstellen van de zwangerschap en de bevalling.

Als je kindje een half jaar is, kun je eens gaan denken aan die overtollige kilo’s. Maar geef je borstvoeding, dan moet je het afvallen nog even uitstellen. Als je lijnt, komen er namelijk schadelijke stoffen vrij in je lichaam die via de moedermelk bij je baby kunnen komen. Niet doen dus! Overigens verbruik je als je zelf voedt extra veel energie. Vaak vliegen de kilo’s eraf. Zelf voeden is dus prima om weer op je oude gewicht te komen. Als je je baby de fles geeft, is er niets op tegen om aan de lijn te gaan doen.

Gezond eten na de zwangerschap

Aan het einde van de zwangerschap had je waarschijnlijk niet zo veel trek meer: je dikke buik bood niet veel ruimte en misschien had je ook nog eens last van maagzuur. Maar na de bevalling vinden de meeste vrouwen eten weer lekker. En als je borstvoeding geeft, heb je waarschijnlijk ook extra trek.

Probeer zo snel mogelijk na de bevalling weer gezond en normaal te eten. Als je je kind zelf voedt, heb je aan drie maaltijden per dag waarschijnlijk net te weinig. Kies tussen de maaltijden door voor gezonde tussendoortjes en neem bij ontbijt en lunch een extra bruine boterham. Bij het warm eten kun je gerust extra groente en een extra aardappel nemen bijvoorbeeld.