Bedrituelen voor je baby

Vallen jouw ogen al dicht als je alleen al aan je bed denkt? Of ben jij meer het type dat ’s avonds in bed een uur ligt te draaien voordat je eindelijk in slaap valt? Baby’s kun je ook grofweg in twee categorieën indelen: je hebt baby’s die veel slapen en baby’s die gewoon veel meer wakker zijn. Ook valt de ene baby makkelijker en sneller in slaap dan de andere.

Tot welk ‘slaaptype’ jouw baby ook behoort, een bedritueel zorgt er voor dat je baby rustiger en tevredener gaat slapen.

Baby’s die de slaap moeilijker kunnen vatten kunnen dus erg veel baat hebben bij een voorspelbaar bedritueel. De reden dat een bedritueel voor baby’s prettig is, is de voorspelbaarheid. Doordat hij weet wat er komen gaat, kan hij beter ontspannen. En des te ontspanner hij is, des te sneller en tevredener hij in slaap valt.

Dag-en-nachtritme

Je baby kon in de baarmoeder wel licht waarnemen, maar toch hebben pasgeboren baby’s nog geen dag-en-nachtritme. Een slaapritueel heeft die eerste weken dan ook nog niet zoveel zin. Als je baby zes à acht weken oud is, kun je beginnen met een patroon aanbrengen in het naar bed gaan. Door hier al vroeg mee te beginnen, pluk je er in de toekomst de vruchten van!

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Bouw de dag af

Maak een overgang van de dag naar de nacht. Dit kun je doen door je kind in badje te doen, een babymassage te geven, een rustig (slaap)liedje zingen en als je kind wat groter is kun je hem een verhaaltje voorlezen. Dim het licht als je je baby verzorgt en zijn pyjamaatje aantrekt. Koop bijvoorbeeld een kinderlampje voor op de babykamer. Slaapt je baby bij jullie op de slaapkamer? Doe dan alleen een bedlamje aan of zorg dat je het licht kunt dimmen. Je baby leert zo dat het ‘nacht’ is en tijd om te gaan slapen.

Maak van het slapengaan een leuke gebeurtenis zodat je baby ervan geniet. En trouwens, het is niet alleen genieten voor je baby, maar ook voor jou! Je bent lekker met z’n tweeën en hebt alle tijd voor je baby. Zorg ook echt dat je er de tijd voor neemt. Als je gehaast bent en eigenlijk zo snel mogelijk nog even wat voor je werk wil doen, dat voelt je baby je onrust en dat werkt averechts.

Tips

Hier vind je nog wat praktische tips om een bedritueel te vinden die bij jou en je baby past. En bedenk je: jij kent je baby het best en weet daarom wat goed voor hem is:

  • Doe je baby in bad, maar dit hoeft niet elke dag. Je kunt ook een ritueel maken van het wassen van de handen en het gezicht, tandenpoetsen (het is verstandig om de tanden van je baby te poetsen vanaf het doorbreken van de eerste tand), luier verschonen en pyjama aantrekken.
  • Praat tegen je baby en neem samen de dag door. Zijn jullie bij opa en oma op bezoek geweest? Benoem dat dan. Is je baby op het kinderdagverblijf geweest, dan kun je zeggen dat hij een hele drukke dag heeft gehad met de andere kindjes en nu wel erg moe zal zijn. Je kunt natuurlijk ook vertellen wat jij die dag gedaan hebt. Sommige ouders vinden het wat onwennig aanvoelen om tegen hun baby te praten, maar je baby geniet er echt van. Bovendien is het goed voor zijn taalontwikkeling en wordt je baby kalm van het horen van jouw stem.
  • Als je baby wat ouder is, kun je samen zijn knuffels of het dier op de poster in zijn kamertje gedag zeggen of een kusje geven.
  • Zing een liedje voor het slapengaan (bijvoorbeeld ‘Slaap kindje slaap’). Als je iedere avond hetzelfde liedje zingt, is dat op zich ook al een ritueel! Slaapliedjes zingen zijn al decennia lang een manier om de dag af te sluiten. Baby’s genieten van het horen van je stem en de melodie.
  • Lees een verhaaltje voor het slapengaan.
  • Doe een muziekdoosje aan op het moment dat je je baby in zijn bedje legt en jij de kamer verlaat. Zo is het niet meteen stil in de kamer.

Uit logeren

Gaat je baby uit logeren of gaan jullie met het gezin een weekendje weg of op vakantie? Hou dan zoveel mogelijk vast aan het bedritueel van thuis, want dat is bekend en vertrouwd voor je baby.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)