Het belang van de mentale ontwikkeling

Mensen zijn geneigd naar het zichtbare eindresultaat te kijken. Loopt de baby al? Kan hij al praten? Natuurlijk is het leuk om al die eerste mijlpalen mee te maken. Maar eigenlijk is het proces dat zich in je baby vóór de mijlpaal afspeelt veel belangrijker en interessanter.

Om iets te kunnen doen, wat het ook is, moeten je hersenen je lichaam iets kunnen ‘vertellen’. De hersenen moeten in staat zijn signalen van de buitenwereld op te pikken, deze om te zetten en vervolgens het lichaam aan te sturen tot het ‘doen’ van iets. Als de hersenen nog niet in staat zijn om bepaalde signalen van de buitenwereld op te pikken, kunnen ze dus daarmee ook niets omzetten en aansturen.

Wat is een drempel?

Als volwassenen weten wij bijvoorbeeld dat je je voet op moet tillen als er een drempel is, omdat we weten dat de drempel hoger is. Een jonge baby snapt de consequenties van hoogteverschillen nog niet. Hij ziet de drempel dus wel, maar snapt de gevolgen van een drempel niet. Tot hij de sprong maakt waarin dat vermogen van de hersens ontwikkeld wordt. Het is erg belangrijk om je te realiseren dat de echte mijlpaal al in de hersens, in de mentale ontwikkeling heeft plaatsgevonden.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Aangeboren drang

Alles wat wij doen en kunnen wordt bepaald door onze mentale ontwikkeling. Je kunt je dan ook voorstellen hoe belangrijk het is dat de hersenen van je kindje zich goed ontwikkelen. De basis voor die ontwikkeling wordt immers al heel vroeg gelegd. Kinderen hebben gelukkig een aangeboren drang om de wereld te ontdekken en te begrijpen. De mentale ontwikkeling start ook direct bij de geboorte.

Door alle mentale sprongen die baby’s in de eerste anderhalf jaar maken, vergroot hun wereld letterlijk en figuurlijk. Spelenderwijs slaan ze steeds meer nieuwe informatie op en krijgen ze er nieuwe vaardigheden bij.
De ontwikkeling van een baby bestaat uit totaal tien grote sprongen (zie ook het boek Oei, ik groei!). Die aangeboren drang om de wereld te ontdekken zorgt ervoor dat een baby ook alle tien sprongen uiteindelijk maakt.

Ondersteun je kind

Als ouder/verzorger kun je je baby heel goed ondersteunen in het leerproces dat hij of zij doormaakt voorafgaande aan de sprong. Om goed te snappen wat je kindje nodig heeft, wat hij bedoelt en wat er in zijn koppie omgaat, heb je als ouder een basiskennis over de mentale ontwikkeling en die van de hersenen nodig. Zie deze kennis van de ontwikkeling als de gebruiksaanwijzing zodat je niet alles zelf hoeft uit te vogelen.

Bron: Oei, ik groei! Weetjes en Mijlpalen

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)