Bescherm je baby of peuter tegen de zon

De zon maakt vrolijk en geeft energie. Bovendien stimuleren UV-stralen de aanmaak van vitamine D wat nodig is voor botopbouw. Omdat de huid van jonge kinderen extra gevoelig en kwetsbaar is, is het belangrijk om je kind tegen de zon te beschermen. In dit artikel lees je hoe je je baby of peuter kunt beschermen tegen de zon.

Maar teveel zon is niet goed voor je baby of peuter

Hou je baby het eerste jaar het liefst helemaal uit de zon. Zoek een plekje in de schaduw of neem een parasol mee als je een dagje naar zee gaat. Ook als je kind in de kinderwagen of buggy zit, is het verstandig om schaduw te creëren met bijvoorbeeld een parasolletje.

Petje

Zorg dat je kleine zijn hoofd koel houdt. Zet een zonnepetje of zonnehoed op. Zo voorkom je een zonnesteek.

Leer alles over de 10 sprongetjes van jouw baby

Download nu

UV-werende kleding

Kleding biedt een goede bescherming tegen UV-straling. Speelt je kind in zijn zwemkleding of blootje op het strand, dan kun je hem een t-shirt aantrekken om zo zijn rug en schouders te beschermen. Toch biedt een wit shirtje slechts beschermingsfactor 2. Donkere en dikkere kleding hebben een hogere beschermingsfactor. Voor kinderen met een erg lichte en gevoelige huid kan UV-werende kleding een goede bescherming bieden. Deze kleding beschermt de huid tot wel factor 50.

Antizonnebrandmiddelen

Antizonnebrandmiddelen helpen verbranding van de huid voorkomen. De UV-filters in deze middelen zorgen ervoor dat minder UV-stralen de huid bereiken.

Let bij het kopen en gebruik van antizonnebrandmiddelen voor je kind op de volgende dingen:

 

  • Gebruik voor je kind een zonnebrandcrème met minimaal beschermingsfactor 20-30.
  • Kies een product dat zowel UVA- als UVB-straling tegenhoudt. Dit staat aangegeven op de verpakking.
  • Beschermingsfactoren zijn universeel. Een zonnebrandcrème met beschermingsactor 30 van een huismerk van een drogist, biedt dezelfde bescherming als een zonnebrandcrème met beschermingsfactor 30 van een A-merk.
  • Smeer je kind ongeveer een half uur van tevoren in met de zonnebrandcrème voordat hij de zon in gaat. Het antizonnebrandmiddel kan dan even inwerken.
  • Wees niet zuinig met zonnebrandcrème en smeer royaal. Alleen een dikke laag biedt de bescherming die aangegeven staat op de verpakking.
  • Smeer iedere twee uur opnieuw. Ook na het zwemmen (ook als er op de verpakking staat dat het product waterproof is).
  • Koop ieder jaar nieuwe antizonnebrandproducten. De meeste producten zijn na openen 12 maanden houdbaar (staat op de verpakking aangegeven). Na het verstrijken van de houdbaarheid loopt de bescherming van het product terug.

Deel dit artikel