De babykamer

De leefomgeving van je baby speelt een belangrijke rol bij zijn gezondheid. Je kunt met een aantal eenvoudige handelingen een gezonde atmosfeer creëren voor je baby. In dit artikel lees je meer over de babykamer van je baby.

Plaats een verdamper (luchtbevochtiger)

Als je baby slaapt in een ruimte met gesloten ramen zullen zijn luchtwegen snel uitdrogen. Kinderen zijn veel gevoeliger voor droge lucht dan wij. Vooral als de cv weer in gebruik wordt genomen, zal de luchtvochtigheid in huis snel dalen. Je kunt dat tegengaan door het plaatsen van een verdamper. Bij koude verdampers wordt vocht via een filtersysteem op ‘natuurlijke wijze’ verdampt doordat de droge lucht het vocht onttrekt.

Er bestaat een kans dat in de ruimte condensvorming ontstaat. Maar zelfs een koude verdamper is beter dan helemaal niets. Warme verdampers hebben evenwel sterk de voorkeur omdat verhitting in het apparaat zorgt voor sterilisatie van het water. Zo ben je er zeker van dat je baby schone lucht inademt.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Bovendien kunnen warme verdampers in een kleine kamer bijdragen aan een betere temperatuurregeling waardoor de cv wellicht een graadje lager kan. Voor warme verdampers is een waarschuwing natuurlijk op zijn plaats: bij onzorgvuldig gebruik kunnen brandwonden ontstaan! Verwijder dus altijd eerst het apparaat uit de kamer voordat je je baby ‘s-morgens, of na een slaapje tussendoor, weer uit zijn bedje haalt. Volg altijd de nauwkeurig instructies van de fabrikant op!

Maak de babykamer stofvrij

Stof en schimmel zijn allergenen die het babylijfje stimuleren om vanuit een afweerreactie vocht te produceren. Dat kan zich opbouwen in de neus en doorvloeien naar het middenoor. Je baby wordt hierdoor meer bevattelijk voor infecties. Baby’s en peuters die bekend zijn met een allergie zullen over het algemeen in de winter wat sneller verkouden zijn, maar uiteindelijk reageert iedereen op allergenen.

Verwijder voor je baby gaat slapen alle opgevulde voorwerpen als kussentjes, popjes en pluche beesten die in het bedje liggen. Het gebruik van een luchtreinger met anti-allergeen HEPA filter draagt ook bij aan een gezond milieu in de babykamer.

Beperk het aantal huisdieren

Huidschilfers van huisdieren veroorzaken in veel gevallen een allergische reactie. Houd daarom de kat of hond weg uit de kinderkamer om te voorkomen dat het afweersysteem van je baby hierop overmatig reageert.

Anderzijds, uit een aantal onderzoeken blijkt dat baby’s die regelmatig contact hebben met huisdieren minder kans maken op ontwikkeling van ziekten als astma. Het is dus zeker niet nodig om huisdieren op voorhand uit huis te verbannen als je een baby verwacht.

Bron: www.parenting.com

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)