De evolutie van de luier

Marion Donovan

Stel je voor: je leefde een paar honderd jaar geleden en er waren nog geen luiers… Als je tot de Inuit (USA) behoorde, maakte je gewoon een luier van een flink plakkaat mos dat je in een zeehondenvelletje tussen de benen van je kindje plaatste… Terug naar 2017. Luiers: we kunnen echt niet meer zonder.

Maar wist je dat de luierontwikkeling nog steeds in volle vaart vooruitgaat en we steeds betere luiers krijgen? Daar waar een mooi zeehondenvelletje toen je-van-het was, is dat nu het luierbroekje voor alle kinderen vanaf een maand of acht! Veel makkelijker in gebruik en ook nog eens veel fijner voor een baby die wil bewegen.

Heel, heel vroeger

Mensen gebruikten gewoon iets met dat wat er voor handen was. Als dat grote bladeren waren, dan werden die om de billetjes gevouwen. Anderen gebruikten dierenhuiden. Sommige culturen gebruikten niks… Kortom: je deed het met dat wat je had en zonder inspiratie van Pinterest maakte je er op een creatieve manier een luier van.

1400

Dat was pas een makkelijke tijd voor ouders als het om de dagelijkse bezigheid van het verschonen gaat. Dat deden ze toen namelijk maar eens in de paar dagen. Wat moet dat gestonken hebben en hoe moeten die lieve billetjes er wel niet aan toe geweest zijn?

1700

Nu hadden mensen door dat die natte massa rond de billen echt niet goed was. Dus werden de katoenen lappen (ongewassen!) op een waslijn te drogen gehangen om zo gewoon opnieuw te gebruiken.

1887

De eerste massa productieluiers kwam op de markt! Alle lof gaat naam mevrouw Maria Allen! Het waren vierkante linnen of flanellen doeken die met een andere doek en een veiligheidsspeld op de plek werden gehouden. En… ouders wisten nu dat het echt belangrijk was om de luiers te wassen!

1949:

Marion Donovan is aan de het experimenteren geslagen met luiers, douchegordijnen en de naaimachine, omdat zij merkte dat haar dochtertjes weer erg snel in bed plasten nadat ze hen net had verschoond. Zo blijf je bezig! Door al haar experimenten heeft zij de eerste ‘vloeistofbestendige luierbedekkers’ op de markt gebracht.

1961

De oprichter van Pampers, Victor Mills, bracht de allereerste wegwerpluier op de markt. Wat moet dat ouders tijd gescheeld hebben…

1970

De hippe jaren ’60 hebben gezorgd voor innovatieve ontwikkelingen in luierland. Ze hebben er namelijk voor gezorgd dat in 1970 de ‘gevaarlijke’ speld van de wegwerpluier werd vervangen door een plakstrip. Makkelijker voor ouders en kind!

Jaren 80

We want more! De vraag naar wegwerpluiers nam toe en ze waren niet aan te slepen. Om het ouders (en kinderen) nog makkelijker te maken werden er voordeelverpakkingen van de populaire luiers op de markt gebracht. Dat scheelde weer een aantal ritjes naar de winkel! In de tussentijd ging de evolutie van de luier natuurlijk gewoon door. Zo kwamen er in de jaren ’80 ook de eerste dunne luiers van absorberend gelmateriaal op de markt. En er werd ook meer aandacht besteed aan babycomfort.

Voor die schattige babybeentjes werden er luiers ontwikkeld met elastiek rond de beentjes en voor die zachte babybilletjes werd een luier gemaakt met een zachtere voering. En als dat al niet genoeg was, werden de plak strips ook nog eens onderhanden genomen. Yes, deze moesten opnieuw vastgemaakt kunnen worden. Hoppa, de geboorte van de herbruikbare plakstrip!

Jaren 90:

De luiers zijn populair en de wereldwijde concurrentie neemt toe. Dat kwam de ontwikkelingen in luierland ten goede! De luier zoals we hem toen kende werd nog beter, makkelijker en lichter! De eerste ultradunne rekbare luiers met unieke absorberende kern deden hun intrede. Wow, dat klinkt als een Very-Important-Baby luier 😉

2017-2018

De nieuwste trend zijn de luierbroekjes. Ze waren natuurlijk al een paar jaar op de markt maar werden toen slechts gebruikt bij het zindelijk maken van kinderen. Nu hebben we door dat de hedendaagse luierbroekjes eigenlijk al veel eerder gebruikt kunnen worden. Het verschonen is hierdoor makkelijker en het is fijner voor de baby aangezien het verschonen niet meer stilliggend hoeft te gebeuren en de bewegingsvrijheid groter is. Een opmerking… in Nederland en België liggen we een beetje achter op het adopteren van deze ontwikkeling in luiers.

Zo worden in Japan en andere gedeeltes van Azië de luierbroekjes veel meer en al veel langer eerder gebruikt dan hier. Nadat deze luierbroekjes ontwikkeling in Oost-Azië doordrong volgde Rusland.  Ook de rest van Europa lijkt het comfort van de luierbroekjes behoorlijk door te krijgen.

De evolutie van de luier

Bron hoofdafbeelding: dirtydiaperlaundry.com