De placenta: moederkoek of nageboorte

De placenta: moederkoek of nageboorte

De placenta wordt ook wel moederkoek of nageboorte genoemd. De belangrijkste functie van de placenta is het doorgeven van voedingsstoffen aan je baby.

Alles wat jij eet en drinkt, komt via je bloed en via de placenta bij de baby in je buik. Ook dient hij als bescherming tegen ziektes en infecties. Hij weegt rond het eind van de zwangerschap zo’n 500 gram, heeft een doorsnede van 20 centimeter en is 2,5 centimeter dik.

Nageboorte

Als je baby geboren is zal de verloskundige je vragen nog één keer hard te persen. Zo komt de placenta los en glibbert deze uit de buik. Daarom wordt dit ook wel de nageboorte genoemd. De verloskundige zal deze nageboorte controleren. Ze kijkt naar de kleur en kijkt of hij er in zijn geheel uit is gekomen.

Geboorteroos

Als de nageboorte er uit is en de verloskundige deze heeft bekeken, zal zij standaard de vuilnisbak ingaan. Sommige vrouwen willen dit niet. De placenta is immers zo lang zo speciaal geweest voor hun baby. Ze begraven de placenta in de tuin en planten er een mooie struik op, bijvoorbeeld een geboorteroos.