De vijfde ziekte

De vijfde ziekte

De vijfde ziekte is een besmettelijke, maar verder onschuldige virusziekte.

De vijfde ziekte is ook wel bekend onder de naam besmettelijke roodheid. Het is niet precies bekend hoe besmetting plaatsvindt. Het risico op besmetting met de vijfde ziekte is laag en is voorbij zodra de eerste vlekjes zichtbaar worden.

Symptomen

Als je kind de vijfde ziekte heeft, begint het met rode vlekjes op de wangen en een rode uitslag die zich verspreidt over het hele lijf. Soms zijn er zoveel vlekken dat ze nauwelijks van elkaar te onderscheiden zijn. De vlekjes jeuken niet, maar de huid kan wel warm aanvoelen en gloeien. Je kind kan ook koorts krijgen, maar dat hoeft niet. Na een dag of tien zijn de vlekjes meestal weer verdwenen.

Behandeling

Een specifieke behandeling is bij de vijfde ziekte niet nodig. Hij gaat vanzelf weer over.

Zwangerschap

Voor vrouwen die net zwanger zijn, zijn er aanwijzingen dat de vijfde ziekte gevaarlijk kan zijn. De ziekte kan de aanleg van de organen van het kindje verstoren. Houd daarom voor de zekerheid een kind met de vijfde ziekte uit de buurt van zwangeren.

Verschil tussen vijfde en zesde ziekte

Het verschil tussen de vijfde en de zesde ziekte is dat de vijfde ziekte begint met rode vlekken en verder weinig symptomen kent, terwijl de zesde ziekte begint met een paar dagen flinke koorts waarna pas de vlekjes ontstaan.