Documentaires die onze kijk op voeding veranderen

Documentaires die onze kijk op voeding veranderen

We lijken steeds kritischer te kijken naar wat we eten en drinken. Wat krijgen we en onze kind(eren) eigenlijk precies binnen? Welke ‘stofjes’ zitten er allemaal in en wat is wel en niet schadelijk? Hieronder een aantal kritische documentaires die je blik op voeding wellicht voorgoed veranderen.

Er zijn steeds meer mensen bezig zijn met wat ze eten en drinken. Wat stoppen we eigenlijk precies naar binnen? Wat is wel gezond en wat kan je beter niet eten en drinken? Als jonge ouder ga je daar vaak ook ineens veel bewuster naar kijken. Zeker als je doorkrijgt hoe groot de invloed van voeding op de ontwikkeling van je kind is, en van het brein in het bijzonder! Het krijgen van een kind dan ook een heel mooi moment om je meer in gezonde voeding te verdiepen. Immers: hem straks iets lekkers maar ongezonds afnemen is erger dan iets gewoon nooit geven. Je kunt beter meteen kiezen voor andere lekkere, maar gezonde dingen.

Weet je niet goed waar te beginnen? We hebben een aantal interessante docu’s over gezonde voeding voor je op een rij gezet:

Hungry for change

Deze documentaire laat de schokkende geheimen van diëten, afvallen en de voedselindustrie zien. Geheimen die je misschien liever niet wilt weten. Ze gaan dieper in op de marketing kreten zoals ‘Suikervrij’, Vetvrij, ‘Light’ en ‘Zero’. Wat maakt deze kreten zo gevaarlijk? Verder laat deze documentaire je zien:

  • waarom diëten niet werken;
  • hoe je van je voedsel-‘verslavingen’ af kan komen;
  • wat je het beste kan kopen als je boodschappen gaat doen (en vooral ook wat je niet moet kopen);
  • hoe je de labels op verpakking moet lezen (wat betekent het nou eigenlijk?);
  • wat de meest effectieve detox-methodes zijn;
  • hoe je er weer stralend uit kan zien door de juiste producten te eten. Heldere ogen, glanzende haren en een stralende huid.

Forks Over Knive

Deze documentaire gaat diep in op de hedendaagse ziektes en wat deze te maken hebben met het voedsel. Overgewicht, kanker, diabetes, hoge bloeddruk en nog vele andere ziektes komen steeds vaker voor. Twee voedselwetenschappers vertellen over de bewerkte voedingsmiddelen en welke schade deze kunnen aanrichten. Ook wordt er verteld wat de oplossing kan zijn tegen dit probleem.

Food, inc.

Weet jij wat je precies eet? Weet jij hoe het gemaakt is? Wil je de (schokkende) waarheid weten over wat je eet en hoe het is geproduceerd? Dan moet je deze documentaire kijken. Robert Kenner laat je de waarheid achter de voedselindustrie zien.

Fat, Sick & Nearly Dead

We weten wat we moeten eten, maar waarom doen we het niet? Waarom hebben zo veel mensen overgewicht? En als je zo veel overgewicht hebt en zo ongezond leeft, kun je je levensstijl nog omdraaien en gezond worden? Kun je mensen helpen om gezonder te leven? Deze en veel meer vragen worden gesteld en beantwoord in deze documentaire.

Vegucated

In deze documentaire worden drie vlees- en kaasetende mensen uitgedaagd om zes weken als veganisten te leven. Dat betekent geen vlees of andere dierlijke producten eten. Na de zes weken krijgen ze een onderzoek of ze er gezonder op zijn geworden. Ook laat deze docu goed (en soms schokkend) zien hoe vlees ‘ons vlees’ wordt.

Supersize me

Iedereen kan wel een fastfood-restaurant opnoemen en vertellen wat het lekkerste ‘gerecht’ is daar. Maar weet je nou precies wat je eet? Super Size Me gaat over fastfoodindustrie en wat de schadelijke effecten daarvan zijn. De documentairemaker Morgan Spurlock deed mee aan een experiment. Een maand lang at en dronk hij drie keer per dag alleen maar producten van McDonald’s. Ook paste hij zich aan de levensstijl van een gemiddelde Amerikaan aan: niet sporten, en weinig beweging. Bij elke bestelling kreeg hij de keuze om zijn menu te ‘Supersizen’ en deed dit dan ook. Als hij de keuze niet kreeg nam hij een medium menu.

Tijdens deze maand stond Morgan onder begeleiding van verschillende artsen, deskundigen, trainers en doktoren. Dit was ook wel nodig want tijdens de dertig dagen werd Morgan regelmatig depressief en zijn gezondheid ging er ook flink op achteruit. Na dertig dagen was hij 11,1 kilo aangekomen.

Chew on this – TEDtalk –

Bron: Netflix.com