Drambuien van je dreumes en peuter!

Drambuien kunnen ontstaan als je dreumes de negende sprong in zijn mentale ontwikkeling genomen heeft (met bijna 15 maanden). Om te voorkomen dat je straks een onmogelijke peuter hebt, is het belangrijk om vanaf deze sprong in de dreumestijd regels en grenzen te gaan stellen en drambuien te voorkomen.

Dreumesen en peuters kunnen drambuien krijgen. Het hoort er een beetje bij, maar niemand zit te wachten op een kind dat zich dagelijks tien keer woedend op de grond werpt. In dit artikel lees je hoe je om kunt gaan met de drambuien van je peuter.

Afleiden

Voel je aan je grote teen dat je dreumes of peuter een drambui gaat krijgen? Probeer hem dan meteen af te leiden. Zing een liedje, zeg dat je een vogel ziet vliegen of vraag je kind of hij zijn trein of pop wil pakken. Het maakt niet uit wat je zegt, als hem maar afleidt. Voorkomen is beter dan genezen en als je dreumes of peuter eenmaal echt in een drambui zit, dan is het vaak lastig voor hem om er weer uit te komen.

Leer alles over de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Op de vloer

Is jouw dreumes of peuter zo buiten zinnen dat hij zich op de grond werpt tijdens zijn drambui? Zorg dan wel dat het veilig is. Stel je voor: hij gaat op een drukke zaterdagmiddag met zijn benen en armen spartelend op de vloer in de supermarkt liggen, terwijl er allemaal mensen en winkelwagentjes voorbij komen, dat is niet veilig! Krijgt je kleine thuis een drambui? Dan kun je hem even wegzetten op zijn eigen ‘dramplek’. Dit kan beter niet zijn bedje zijn. Zijn bedje is om te slapen en daar moet hij zich veilig voelen.

Geef hem nooit zijn zin

Zeurt je kind om bijvoorbeeld snoep en eindigt zijn gezeur in een drambui? Geef dan niet toe! Ook niet als er bezoek is en je hebt eigenlijk geen zin in stampij. Als jij toegeeft wordt de drambui beloont. De kans is groot dat hij de volgende keer weer een drambui krijgt als jij hem zijn zin niet geeft.

Niet schreeuwen en slaan

Het is logisch dat je kind je het bloed onder de nagels vandaan haalt als hij een drambui heeft. Hij gilt, schreeuwt en tiert en het liefst zou je hem achter het behang plakken. Probeer zelf rustig te blijven. Loop desnoods even de kamer uit. Ga niet tegen je kind schreeuwen en geef hem geen tik. Als ouder moet jij je kind leren hoe het hoort. Jij wilt ook niet dat jouw kind schreeuwt of slaat, dus moet je het zelf ook niet doen.

Frustratie?

Je baby of peuter kan een drambui krijgen uit frustratie, omdat hem iets niet lukt bijvoorbeeld. De drambui lucht op en hij kan er eigenlijk niets aan doen. Je kunt hem troosten en helpen. Een drambui omdat hij zijn zin niet krijgt, daar moet je niet aan toegeven. Weet je uit ervaring dat je kind de dag nadat hij naar het kinderdagverblijf of peuterspeelzaal is geweest moe is? Plan die dag dan niet teveel in. Ga dan niet met hem op bezoek bijvoorbeeld. De kans is dan groter dat hij door zijn vermoeidheid een drambui krijgt.

Voorbij

Na een drambui kun je het beste neutraal blijven. Maar als je kind naar je toekomt en een knuffel wil, dan geef je hem die. Of als hij een auto pakt om mee te spelen, dan ga je even met hem spelen. Haal de drambui van je dreumes of peuter niet nog eens aan. Het is nu voorbij.

Neem een kijkje in de mentale ontwikkeling van jouw kindje en ontdek hoe je de nieuwe vaardigheden kunt stimuleren met de Oei, ik groei! app of het boek!

Deel dit artikel