Is mijn kind hoogbegaafd?

“Onze zoon van 3 jaar en 4 maanden gaat steeds minder graag naar de peuterspeelzaal en als ik dan vraag: “Was het leuk, wat heb je allemaal gedaan op school?” dan zegt hij “Niks” en “Het was saai” e.d.
Mijn zoontje is enorm pienter en erg slim. HA, CB, ZH en PSZ en anderen zeggen vaak “hij is niet van gisteren he” of “is hij niet hoogbegaafd ofzo”. Zelf is dat ook door mijn gedachte gegaan maar hoe kan ik hier het beste op inspelen? Ik weet dat ieder kind in z’n eigen tempo leert en groeit maar hij loopt ERG voor… met alles. Iemand die hem niet kent zweert dat ie ouder is dan 3 jaar. Op school weten ze ervan en hun beamen het ook maar het lijkt me prettig hoe ik hem geïnteresseerd kan houden in school e.d.”
– Samantha

Antwoord van gezins- en opvoedcoach Anneliese Jansen:

“Als kinderen bijna vier jaar worden zie je regelmatig een verveling ontstaan ten opzichte van het kinderdagverblijf of de peuterspeelzaal. Op zich vindt ik dit altijd een goede ontwikkeling, een teken dat het kind toe is aan een nieuwe uitdaging, de basisschool. Ik lees in je vraag dat je kind nog geen drie en een half is, dus de verveling begint inderdaad al erg vroeg en ik kan me voorstellen dat het een zorg voor je is. Het is goed dat je je nu al inzet, met regelmaat zie ik kinderen die wat achter lopen opvallen en wel de juiste hulp krijgen. Kinderen die sneller zijn en zich gaan vervelen worden vaak als ‘lastig’ bestempeld in de groep. Het zou zeker kunnen dat hij straks op de basisschool opbloeit, het echte leren begint dan. Tot die tijd is het zaak hem op de speelzaal nog een fijne tijd te geven.

Overleg met de leidsters daar of zij hem kunnen betrekken bij wat taakjes, kinderen vinden het geweldig als zij net wat meer mogen dan de rest. Helpen tafel dekken, spullen uitdelen, activiteit uitzoeken voor de kring etc. Een kind voelt zich dan echt serieus genomen. In die tijd kun je zelf eens wat gaan lezen over Hoogbegaafdheid en Hoogsensitieve kinderen, kijk eens of je je kind daarin herkent. Zie je uiteindelijk op de basisschool geen verbetering dan ben je al ingelezen en weet je waar je over praat, en kun je ook al aangeven wat er geprobeerd is. Succes!”

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Anneliese Jansen (1968)
www.anneliese-opvoedcoaching.nl
Anneliese Jansen is ook op Facebook te vinden!

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)