The Wonder Weeks F.A.Q.

Wat is een prolaps op een diastase?

Laatst bewerkt op 02 augustus 2022 15:43

We geven je hier een korte uitleg over een prolaps en een diastase. In Oei, ik groei! Back To You leggen we alles uit over prolapsen en diastases* en geven we je alle handvaten om deze weer veilig te herstellen. 

*Twijfel je of je een van onderstaande aandoeningen hebt? Neem dan contact op met je arts.

Prolaps (verzakking)

Wanneer de bekkenbodem niet goed functioneert (je deze niet op het juiste tijdstip aanspant, het te zwak is of juist te gespannen), kunnen de bekkenorganen afglijden of verzakken. Toch kan er niet altijd gewezen worden naar een zwakke bekkenbodem als er sprake is van een prolaps. Je bekkenbodem is immers niet als enige verantwoordelijk om ‘de boel’ binnen te houden. Ook de rest van je PowerHouse speelt hier een belangrijke rol.

Diastase (rectus diastase)

Je rechte en schuine buikspieren vormen een mooi korset om je buik om zo alles op zijn plek te houden en je kracht en je postuur te geven. Onder invloed van hormonen, maar vooral door de druk van binnenuit, worden de spieren en het bindweefsel soepeler tijdens een zwangerschap en gaan de rechte buikspieren iets meer uit elkaar. Ze blijven door de linea alba wel verbonden aan elkaar. Het is dus niet zo dat de buikspieren helemaal scheiden of splitsen, zoals je vaak hoort. Alleen de verbinding tussen de twee spieren rekt op, waardoor de diastase groter wordt.

Heeft dit artikel je geholpen?

Ja Nee