Gezonde leefstijl als je zwanger wilt worden

Als je zwanger wilt worden is het verstandig om op je leefstijl te letten. Een gezonde leefstijl vergroot namelijk de kans op een zwangerschap.

Daarnaast weet je nooit precies wanneer je zwanger wordt. Als je overtijd bent, vond de bevruchting al twee weken daarvoor plaats. Neem het zekere voor het onzekere en leef gezond als je zwanger wilt worden.

Stoppen met roken

Stop niet met roken op het moment dat je een positieve zwangerschapstest hebt, maar op het moment dat je stopt met het gebruik van anticonceptiemiddelen. Roken is ongezond, dat is niets nieuws, maar het tast ook je vruchtbaarheid aan: het kan langer duren voordat je zwanger bent. Op het moment dat je een positieve test hebt, ben je al minimaal twee weken zwanger. Beter dus om direct te stoppen met roken op het moment dat je probeert zwanger te worden.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Alcohol

Als je zwanger bent, is het beter om geen alcohol te drinken. Maar ook als je zwanger wilt worden is het raadzaam om op je alcoholgebruik te letten. Drink liever geen alcohol en in ieder geval niet vanaf het moment dat je je eisprong hebt. Dan kan je immers zwanger zijn. Alcohol is heel schadelijk voor de ongeboren baby. Er is geen veilige hoeveelheid aan te geven, daarom wordt geadviseerd: helemaal geen alcohol tijdens de zwangerschap.

Drugs

Misschien overbodig om te melden, maar drugs zijn zeer schadelijk voor de ongeboren baby. Bovendien verminderen ze je vruchtbaarheid.

Medicijnen

Gebruik je medicijnen en wil je zwanger worden? Maak een afspraak met je huisarts of specialist en overleg of je de medicijnen kunt blijven gebruiken of dat je een aangepaste dosering nodig hebt. Let ook op met medicijnen die zonder recept verkrijgbaar zijn. Lees de bijsluiters zorgvuldig of vraag de apotheker om advies.

Gezond gewicht

Als je echt te licht of juist te zwaar bent, kan je gewicht invloed hebben op je vruchtbaarheid. Om te weten of je een gezond gewicht hebt, kun je je body mass index (BMI) berekenen: Je gewicht (in kilo’s) delen door het kwadraat van je lengte (in meters). Bij een BMI onder de 19 en boven de 27 is de vruchtbaarheid verminderd. Zorg dus voor een gezond gewicht door voldoende te bewegen en gezond te eten.

Schadelijke stoffen

Pas op met schadelijke stoffen als (röntgen)straling, pesticiden, lood, kwik en andere chemicaliën. Kom je in verband met je werk met schadelijke stoffen in aanraking? Bespreek dan met je werkgever dat je zwanger wilt worden. Volg in ieder geval de veiligheidsvoorschriften heel nauwkeurig op.

Foliumzuur

Slik extra foliumzuur als je zwanger wilt worden. Een tabletje van 0,4-0,5 milligram foliumzuur verminderd de kans op een kind met een open rug of open schedel. Begin met slikken van extra foliumzuur minimaal vier weken vóór de bevruchting tot tien weken na de bevruchting. Foliumzuur is zonder recept verkrijgbaar bij de drogist en apotheek.

Als je een gezonde leefstijl hebt, kun je onbezorgd zwanger proberen te worden.

TIP:

Zwangerwijzer.nl: Website met een test over je gezondheid en zwanger worden.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)