Babytandjes, wanneer, symptomen en wat te doen?

Babytandjes

De eerste tandjes van je baby!

Als ouder merk je het niet altijd als de eerste tandjes doorkomen. Gemiddeld komen ze rond 6 maanden, maar dat is slechts een gemiddelde. Wat zijn dan eigenlijk de symptomen en wat kan je doen om je kleintje te helpen?

Wanneer komen de tandjes?

Rond een half jaar krijgen de meeste baby’s hun eerste tandjes. Maar dat kan ook best een maand of twee eerder of later zijn.

Vaak laten de onderste twee snijtandjes zich al eerste zien, meestal de onderste. En als de eerste twee snijtanden over de dam zijn… De rest van de snijtanden volgt dus gewoon, meestal binnen het eerste jaar. Na ongeveer een jaar komen de eerste kiezen. En tussen anderhalf en twee jaar vinden de hoektanden het tijd om naar buiten te komen. Als je kindje tussen de 2 en 3 jaar is, volgt de rest ook. In totaal heeft je kindje dan 20 tanden en kiezen.

Symptomen bij doorkomende tandjes

Het ene kindje heeft veel meer last van doorkomende kiezen dan het andere kind. Maar de meeste kinderen hebben er wel enigszins last van. Ook per tand of kies kan het nog verschillen. Om het nog ingewikkelder te maken: de symptomen zijn ook niet bij elke baby precies hetzelfde. Zo kwijlt de een er lekker op los en heeft een andere baby vooral hele rode wangetjes en wat verhoging, en weer een andere ukkepuk is vooral wat hangerig en huilerig.

Je kan het zelf voelen en zien

Meestal kan je wel voelen en zien dat er een tandje of kies door wil breken. Bij veel andere symptomen kan het lastig zijn om te bepalen wat door de tandjes komt en wat niet, zoals bij oorpijn, koorts of diarree. Let er bij koorts en diarree in elk geval altijd op dat het niet te lang duurt en neem bij twijfel contact op met je huisarts.

Poetsen maar!

Als de eerste tandjes doorkomen, begin dan meteen met poetsen. Gebruik dan wel een speciale babytandenborstel. Die zijn zacht. Ook babytandpasta is handig, daar zit nog niet zo veel fluoride in. Wil je liever helemaal geen fluoride geven, dan zijn daar ook speciale babytandpasta’s voor te vinden.
Één keer per dag poetsen is voldoende in het eerste jaar. Het is natuurlijk wel zo slim om dat na de laatste voeding te doen.