Hersenvliesontsteking

De ziekte is ook wel bekend onder de naam meningitis of nekkramp. Bij hersenvliesontsteking is het vlies dat de hersenen beschermt, ontstoken. De ontsteking tast ook het centrale zenuwstelsel aan. In dit artikel lees je meer over hersenvliesontsteking.

Hersenvliesontsteking bij een baby

Van de kinderen die besmet raken met hersenvliesontsteking, overlijdt een paar procent. Een deel houdt er een ernstige handicap aan over. Je kind kan bijvoorbeeld doof worden, gedeeltelijk verlamd raken, een achterstand in de geestelijke ontwikkeling oplopen of epilepsie krijgen.

Wat is een hersenvliesontsteking

Hersenvliesontsteking kan worden veroorzaakt door een bacterie of een virus. De virale vorm komt vaker voor dan de bacteriële vorm en verloopt veel minder ernstig dan de bacteriële vorm. De virale vorm geneest vaak vanzelf binnen een paar weken.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

De bacteriële vorm is dus de meest gevaarlijke vorm van de twee. Besmetting met deze vorm vindt plaats via de lucht, door hoesten of niezen, of door lichamelijk contact. De bacteriën komen via het bloed terecht op het hersenvlies.

Bacteriële hersenvliesontsteking kan ontstaan door besmetting met de Hib-bacterie. Via het Rijksvaccinatieprogramma wordt je kind tegen deze bacterie ingeënt.

Wat zijn de symptomen

Op het eerste oog lijkt je kind een gewone griep te hebben met symptomen als koorts, hoofdpijn en misselijkheid. Overigens hebben besmette baby’s vaak juist geen koorts als symptoom. Je kind kan in korte tijd, in een dag, steeds zieker worden. Daarnaast vertoont je kind symptomen als stijfheid van de nek, verwardheid, sufheid of pijn bij elke beweging of aanraking. Een kenmerkend symptoom voor hersenvliesontsteking is ook het ontstaan van paars-rode vlekjes die niet verdwijnen als je erop drukt. Ontdek je zulke vlekjes bij je kind of vermoed je om andere redenen dat je kind hersenvliesontsteking heeft, raadpleeg dan direct een arts.

Behandeling

De virale vorm van hersenvliesontsteking geneest vaak vanzelf binnen een paar weken. Voorkomen is de beste behandeling tegen de bacteriële vorm en dit kan door middel van inenting tegen Hib-ziekten via het Rijksvaccinatieprogramma.

Hersenvliesontsteking kan ook ontstaan vanuit een andere ziekte zoals longontsteking of middenoorontsteking, wees dus altijd alert op een veranderend ziektebeeld als je kind ziek is.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)