Het onderhoud van je borsten als je borstvoeding geeft

Ook al zijn borsten gemaakt om te voeden, iets extra’s kunnen ze in de borstvoedingsperiode wel gebruiken! In dit artikel lees je over het onderhoud van je borsten als je borstvoeding geeft.

Als je borsten tijdens de stuwing gespannen en pijnlijk zijn, helpt het om voor de voeding warmte toe te dienen door middel van warme kompressen of een warme douche. Na de voeding kunnen koude kompressen verlichting geven.

  • Goede ondersteuning

Ook na de dagen van stuwing is het belangrijk goed voor je borsten te zorgen. Draag een goed steunende voedingsbeha. Deze geeft niet alleen de juiste ondersteuning, maar zijn ook erg praktisch als je voedt. Je kunt de beha makkelijk per borst openen zonder je hele beha opzij te moeten schuiven of uit te moeten trekken. En als je je zorgen maakt dat zo’n beha er niet uitziet… is dat nergens voor nodig. Tegenwoordig heb je prachtige voedingsbeha’s.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu
  • Zeep

Gebruik in de periode dat je borstvoeding geeft geen zeep of desinfecterende middelen. Was je borsten en tepels een keer per dag met lauwwarm water. Smeer na het voeden ‘n druppel borstvoeding over de tepels en laat ze goed ‘aan de lucht drogen’.

  • Tepelkloven

Tepelkloven zijn scheurtjes in de huid van de tepel. Vaak ontstaan tepelkloven door het verkeerd aanleggen van de baby. De druk tijdens het zuigen van je baby zit dan teveel op één plaats. Probeer een andere houding tijdens het voeden en leg je kindje wat vaker aan. Hij heeft dan minder honger en zuigt minder hard waardoor de tepels wat worden ontzien.

  • Zoogkompressen

Om natte doorlekplekken te voorkomen kan je zoogkompressen in je voedingsbeha stoppen. Als je zoogkompressen in je beha gebruikt, vervang deze dan regelmatig. Vochtige kompressen maken de tepels zachter waardoor de kans op tepelkloven toeneemt.

  • Verstopte melkkanaaltjes

Harde rode plekken in de borst kunnen wijzen op verstopte melkkanaaltjes waardoor borstontsteking kan ontstaan. Hoe pijnlijk het ook is, geef je kind bij de volgende voeding eerst te drinken uit de pijnlijke borst en zorg dat de borst goed leeggedronken wordt. Je kunt de plek proberen weg te masseren tijdens het voeden of als je onder de douche staat.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)