Hiep hiep hoera!

Volgende week wordt mijn baby ineens één jaar. Net was ze nog zo klein dat ze met gemak liggend op mijn onderarm paste en nu is ze zo groot dat ze zelf dit blog heeft geschreven. (Ongeveer dan). Hierbij een minuscule samenvatting van dit bijzondere jaar.

Onbeschrijflijk

Moeder zijn is nu al de moeilijkste baan die ik ooit heb gehad, maar veruit de allerleukste en belangrijkste. Die werktijden, daar wil ik het nog wel eens over hebben, maar de beloning is onbeschrijflijk groots.

Andere wijze en minder wijze lessen

Dingen die ik nog meer heb geleerd dit eerste overweldigende en liefdevolle jaar;

Leer alles over de 10 sprongetjes van jouw baby

Download nu
 • Je kan niet voorspellen wat je baby wanneer wil, maar als ze het wil moet het meteen. Als in. Nu-hu-hu!
 • Rompertjes kun je dus ook afstropen in plaats van over het hoofd trekken (hier kwam ik echt pas na 2 maanden achter; had ik eerder moeten weten).
 • Je hebt altijd een extra setje kleding nodig in je luiertas. En eigenlijk heb je ook de grote mensen variant nodig voor jezelf. Niets vervelender dan er op je werk achterkomen dat er een mooie spuugvlek ter hoogte van bijvoorbeeld je decolletage op je blouse zit. (Oké als ik heel eerlijk ben: vervang spuugvlek voor koffievlek en ik had de grote mensen luiertas ook al pre-baby nodig).
 • Ik kan geen nieuwsbericht lezen over iets dat met een baby of kind te maken heeft zonder een enorme nare knoop in mijn buik te krijgen of – sinds de zwangerschap van baby 2- gewoon schaamteloos te moeten brullen.
 • Het heeft geen enkele zin om er vandaag van uit te gaan dat de dag hetzelfde gaat als gisteren. Dat hele ‘leef met de dag’ moet je blijkbaar best wel letterlijk nemen.
 • Mijn baby is zo grappig! Verder geen wijze les hierbij, maar dat wilde ik gewoon even delen tussendoor.
 • Er is geen beter gevoel in de wereld dan warme dreumesarmpjes om je nek en zo’n klein lijfje dat lekker tegen je aan hangt.
 • Alles wat je moet van de consultatiebureaus en boekjes en website hoeft niet linea recta, je mag er best wat dagen of weken of maanden over doen om een voeding af te bouwen of je baby zelf in bed te leren slapen of nieuwe dingen te leren eten. Neem.je.tijd.
 • Het allerbeste vermaak is stiekem naar je baby kijken terwijl ze een gesprek voert met haar lievelingsknuffels in bed, een blokje in haar neus probeert te stoppen (past niet), ineens hardop moet lachen om iets dat in haar hoofd blijkbaar hilarisch is of een boekje ‘voorleest’ aan zichzelf.
 • Je kan echt meer dan je denkt; met een baby op mijn arm glij ik moeiteloos in een onvrijwillige spagaat om dat ene duplo blokje nog even snel van de grond te pakken.
 • Mijn hart is zo groot! Die kleine baby van mij past er met gemak bij in ♡

Deel dit artikel