Hoe erf je iets?

Om te begrijpen hoe ouders erfelijke eigenschappen doorgeven aan hun kinderen, gaan we terug naar het begin van elk leven: de bevruchting. Bij de bevruchting versmelten een eicel van de moeder, en een spermacel van de vader met elkaar.

In alle lichaamscellen zitten 46 chromosomen. Behalve in eicellen en spermacellen: deze bevatten 23 chromosomen. Deze cellen noemen we geslachtscellen of voortplantingscellen. Als de eicel en spermacel versmelten, ontstaat weer een cel met 46 chromosomen. Deze bevruchte eicel noemen we de “zygote”. Hieruit ontstaat uiteindelijk een mens.

Van zygote tot mens

De zygote deelt zichzelf tot 2, 4, 8, 16, 32, enzovoorts cellen. Dit proces heet “mitose”. Voordat een cel zichzelf in tweeën deelt, verdubbelen alle chromosomen. Hierdoor zitten er in elke nieuwe cel weer 46 chromosomen. Deze chromosomen zijn een precieze kopie van de chromosomen uit de allereerste cel; de zygote. Ze bevatten dus dezelfde erfelijke informatie.

Alles over de conceptie, zwangerschap en bevalling

Bekijk nu

De cellen blijven zichzelf alsmaar delen. Zodoende verandert de zygote in een embryo, een foetus en tot slot een (ongeboren) baby. In alle cellen van de baby zit de helft van de erfelijke eigenschappen van de vader, en de andere helft van de moeder. Deze combinatie bepaalt de uiteindelijke kenmerken van het kind.

Bron: Op erfelijkheid.nl vind je betrouwbare informatie over erfelijkheid, erfelijke aandoeningen en genetisch onderzoek. Kijk voor meer informatie op www.erfelijkheid.nl

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

De Oei, ik groei! sprongenwekker

Wil je altijd een melding ontvangen wanneer een sprong begint? En de daarbij horende artikelen en interessante weetjes ontvangen? Meld je dan nu aan voor onze sprongenwekker en nieuwsbrief!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)