
Primaire emotionele behoeftes om ‘zichzelf…
Veilig hechten: o zo belangrijk voor de hersenontwikkeling van je kindje. En daar heeft…
Om te begrijpen hoe ouders erfelijke eigenschappen doorgeven aan hun kinderen, gaan we terug naar het begin van elk leven: de bevruchting. Bij de bevruchting versmelten een eicel van de moeder, en een spermacel van de vader met elkaar.
In alle lichaamscellen zitten 46 chromosomen. Behalve in eicellen en spermacellen: deze bevatten 23 chromosomen. Deze cellen noemen we geslachtscellen of voortplantingscellen. Als de eicel en spermacel versmelten, ontstaat weer een cel met 46 chromosomen. Deze bevruchte eicel noemen we de “zygote”. Hieruit ontstaat uiteindelijk een mens.
De zygote deelt zichzelf tot 2, 4, 8, 16, 32, enzovoorts cellen. Dit proces heet “mitose”. Voordat een cel zichzelf in tweeën deelt, verdubbelen alle chromosomen. Hierdoor zitten er in elke nieuwe cel weer 46 chromosomen. Deze chromosomen zijn een precieze kopie van de chromosomen uit de allereerste cel; de zygote. Ze bevatten dus dezelfde erfelijke informatie.
De cellen blijven zichzelf alsmaar delen. Zodoende verandert de zygote in een embryo, een foetus en tot slot een (ongeboren) baby. In alle cellen van de baby zit de helft van de erfelijke eigenschappen van de vader, en de andere helft van de moeder. Deze combinatie bepaalt de uiteindelijke kenmerken van het kind.
Bron: Op erfelijkheid.nl vind je betrouwbare informatie over erfelijkheid, erfelijke aandoeningen en genetisch onderzoek. Kijk voor meer informatie op www.erfelijkheid.nl
We luisterden naar onze gebruikers en hebben
de app volledig vernieuwd: een fris nieuw design,
verbeterde navigatie en herschreven alle teksten.
De wereldwijd #1 best verkochte babyapp
heeft een sprong gemaakt!