Hoe lang mag een koortsstuip duren?

Bij een kind met koorts kunnen plotseling heftige schokken en trekkingen optreden aan beide armen en benen, dat is een koortsstuip.

Een koortsstuip duurt meestal enige minuten tot maximaal 15 minuten. Tijdens een koortsstuip kan het kind soms ook even stoppen met ademen. Na de stuip is het kind vaak suf en niet goed te wekken. Een uur na het begin van de koortsstuip is je kind weer goed aanspreekbaar.

Koortsstuipen komen voor bij kinderen tussen 3 maanden en 5 jaar. Wanneer kinderen op deze leeftijd koorts hebben is er een kans van vier procent om een koortsstuip te krijgen.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Een koortsstuip is eng om mee te maken, gelukkig houdt een koortsstuip vanzelf weer op. Meestal duurt een koortsstuip enige minuten tot maximaal een kwartier. Probeer rustig te blijven als je kind een koortsstuip heeft.

Leg het kind op de zij of op de buik met het hoofd omlaag, zodat het zich niet kan verslikken. Een koortsstuip heeft geen schadelijke gevolgen voor de hersenen, ook is het geen teken van epilepsie.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)