Hoe verhoog je jouw vruchtbaarheid? 

Gastblogger: Jacqueline Steenbeek

Heb jij een kinderwens? Dan zal het je vast niet ontgaan zijn dat het niet vanzelfsprekend is dat je  bij de eerst poging direct zwanger wordt. Dit heeft allemaal te maken met jouw cyclus, jouw en je partners gezondheid én je hormonen.  

Wist je dat je ongeveer 20% kans hebt iedere maand om zwanger te raken, wanneer jij en je  partner “gezond” zijn en jullie een poging doen om zwanger te worden. Het is daarom niet gek dat je er rekening mee moet houden dat het gemiddeld een jaar kan duren voordat jullie zwanger raken. Maar wat heeft nu direct invloed op jullie zwangerschapswens? Waar kunnen jij en je partner rekening mee houden om je kans op een zwangerschap zo groot mogelijk te maken? 

Dit is vrij simpel. Ik hoor je denken, vrij simpel? Want het kan enorm frustrerend zijn wanneer je keer op keer een negatieve uitslag krijgt bij je zwangerschapstest. Dus laten we beginnen bij het begin en ervan uitgaan dat jij en je partner geen gezondheidsklachten/ beperkingen hebben. Er  zijn 7 onderdelen die hierbij een cruciale rol spelen. Deze punten wil ik graag met jullie bespreken.  

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

1. Je cyclus  

Een normale regelmatige cyclus is de beste basis bij een kinderwens. Onder een normale  regelmatige cyclus verstaan we een cyclus het liefste variërend tussen de 24 en 32 dagen. Een  menstruatie die onderveer 5 dagen duurt, met normale bloedingen, niet te hevig en matige  pijnkrampen. Ook ervaar je weinig mentale klachten net voordat je menstruatie gaat beginnen.  

Ervaar jij geen regelmatige cyclus, krijg je enorme bloedingen met flinke buikkrampen tijdens je  menstruatie en/of ervaar je mentale klachten net voordat je menstruatie begint, dan is het  raadzaam om eerst jouw cyclus aan te pakken. Natuurlijk is het mogelijk om alsnog zwanger te  raken wanneer je een van deze klachten ervaart. Maar je verhoogt niet alleen de kans om zwanger  te raken bij een normale regelmatige cyclus, ook heeft dit gezondheidsvoordelen voor jouw  zwangerschap en baby.  

Wil jij graag weten hoe je jouw cyclus zo optimaal mogelijk krijgt, dan kun je altijd contact met mij  opnemen. Ook zal ik dit gaan behandelen in een van de volgende blogs.  

2. Voeding  

Voeding speelt een cruciale rol in het menselijke lichaam. Helaas is het in de huidige tijd steeds  lastiger geworden om ‘gezonde’ en vooral voedzame maaltijden te nuttigen. Het is veel  gemakkelijker en vaak ook goedkoper om voor de ongezonde voeding te gaan. Helaas is ons  lichaam ook gevoelig voor suikers en koolhydraten, waardoor onze drang hiernaar veel hoger is  dan naar gezonde voeding.  

Toch zie je gelukkig steeds meer bewustwording ontstaan over ons voedingspatroon. Het  gezonder eten is niet alleen belangrijk voor een ‘slank’ lichaam, het is vooral ook goed om onze  gezondheid en welzijn te ondersteunen. Om al je cellen en dus organen zo optimaal mogelijk te  laten functioneren, hebben ze ontzettend veel voedingsstoffen nodig, die de brandstof vormen  voor alle cellen. En deze voedingsstoffen vinden wij niet in een eenzijdig voedingspatroon, of in de afhaalmaaltijden.  

Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat je 3 VOEDZAME maaltijden eet per dag. Zorg  dat de maaltijden veel groente, fruit, noten, zaden en pitten bevatten. Zorg voor biologische  voeding. Eet gevarieerd, vermijd suikers en snelle koolhydraten en drink voldoende water. Probeer  ook zo min mogelijk tussendoortjes te eten. Als je met regelmaat heel de dag door wat kleins  eet, staat je lichaam continue ‘aan’ en zal het weinig tijd krijgen om te herstellen en wordt het  lastiger om afvalstoffen uit het lichaam te krijgen. 

3. Bewegen  

Iedereen die regelmatig sport zal met mij beamen dat sporten energie geeft. Door juist  consequent te sporten en je lichaam in beweging te zetten, activeer je je cellen en kan het beter  voedingsstoffen opnemen en afvalstoffen afvoeren. Met name krachttraining is heel belangrijk voor het bevorderen van je fertiliteit. Dit heeft allemaal te maken met de aanmaak van testosteron. Het hormoon dat onmisbaar is in het mannelijke EN vrouwelijke lichaam bij een zwangerschapswens. Hier zal ik later meer over vertellen.  

4. Leefstijl  

Hoe ziet jouw dagelijkse leefstijl eruit? Werk je onregelmatig? Neem je voldoende rust? Ga je vaak  leuke dingen doen met vriendinnen? Heb je fijne familie om je heen? Rook je? Drink je overmatig  alcohol? Dit zijn allemaal vragen die direct invloed hebben op jouw hormoonstatus en dus op  jouw vruchtbaarheid.  

Iedereen weet dat roken en teveel alcohol drinken ongezond is. Maar ook te weinig slaap,  onregelmatigheden in je leven, het gebrek aan leuke momenten en fijne mensen om je heen heeft  invloed op je hormonen. Zorg er daarom voor dat je fijne mensen om je heen hebt, waar jij blij van  wordt. Vaak zijn deze dierbaren/ vriendschappen op 1 hand te tellen, en dat is juist helemaal goed. Waardeer je familie en vrienden om je heen en maak tijd vrij voor ze om mooie herinneringen met ze te maken.  

Vergeet daarnaast niet om voldoende te rusten. Gemiddeld 8 uur slaap per dag is nodig om je  lichaam te laten herstellen van alle invloeden en afvalstoffen gedurende de dag. Mocht het  mogelijk zijn met je werk, dan is het juist goed voor je om met regelmaat te leven. Ben je  bijvoorbeeld een ochtendmens, ga dan in de avond op tijd naar bed en sta in de ochtend lekker  vroeg op. Niet voor niks wordt er altijd gezegd dat ‘Rust en Regelmaat’ goed is voor je, dus luister  hier ook naar. 

5. Mindset  

Jouw mindset is bijna het halve werk. Jouw lichaam wordt gestuurd door je hersenen. Voel je je  niet goed? Ben je gestresst? Denk je dat je iets niet kunt? Dan zul je vaak zien dat je juist het  negatieve aantrekt. Het geloof in jezelf en (in deze situatie) in je lichaam, activeert alle ‘positieve’  hormonen. Jouw endorfine systeem wordt aangestuurd, waardoor je lichaam beter en dus  gezonder kan functioneren.  

Hebben jij en je partner al een tijdje een kinderwens? Probeer dan het vertrouwen te houden. Niet  voor niks begon ik deze blog met de informatie dat iedereen ongeveer 20% kans heeft per maand  om zwanger te worden (wanneer het lichaam ‘gezond’ is en de man en vrouw ‘gezond’ leven).  Zou jij een loterij lot kopen als je 20% kans hebt op je jackpot? IK WEL! De kans dat je deze  binnen 2 jaar een keer wint, is vrij groot toch? 

6. Aanvulling  

Alleen gevarieerde voeding nuttigen is helaas niet meer voldoende om aan alle belangrijke  vitaminen en mineralen te komen die jouw lichaam nodig heeft om zo optimaal mogelijk te kunnen  functioneren. In onze huidige landbouw is enorm veel veranderd de afgelopen tijd. Hierdoor bevat  onze voeding niet meer zoveel vitaminen en mineralen als tientallen jaren geleden. Dit is helaas  niet bevorderlijk voor de kwaliteit van ons eten en heeft zelfs een negatief effect op onze  gezondheid. Hierdoor ontkom je er niet aan op tegenwoordig je voeding aan te vullen met de juiste  voedingssupplementen. Er zijn momenteel verscheidene voedingssupplementen op de markt.  Maar er zijn er maar enkele die echt ‘goed’ zijn en wel degelijk een effect hebben op jouw  celfunctie.  

Let er daarom goed op welke voedingssupplementen jij aanschaft. Ook de juiste combinatie van  vitaminen en mineralen spelen een cruciale rol. Hier komt later meer over! Dus stay tuned..

7. De daad  

En natuurlijk niet te vergeten, de daad zelf! Wanneer je geslachtsgemeenschap hebt, heeft invloed  op de kans op bevruchting. Iedere dag seks hebben, is niet bevorderlijk voor de kwaliteit van het  sperma. Het is daarom goed om je cyclus in beeld te krijgen en te herkennen, zodat jij weet  wanneer je ongeveer je eisprong zult gaan krijgen. Zorg ervoor dat de daad fijn en romantisch is.  Maak er geen ‘moetje’ van, met de druk op het zwanger worden. Hoe meer je met de gedachten  daar op gefocust bent, hoe minder je lichaam zich aanpast om de zaadcel door het dikke  slijmvlies in de vagina en baarmoeder te laten zwemmen.  

Is het moment daar om een poging te wagen voor het bevruchten van de eisprong, maak er dan  een romantische avond van. Steek kaarsjes aan, koop nieuwe lingerie, neem samen een warme  bad/douche vooraf en maak er een fijn moment van samen.  

Al deze onderdelen hebben dus direct invloed op je hormonen. Zolang je hormonen niet in balans  zijn, kan het zijn dat je lichaam ervoor zorgt dat er geen bevruchting plaats zal vinden OF dat een  zwangerschap zich niet verder kan ontwikkelen. 

Hebben jij en je partner een zwangerschapswens en willen jullie graag extra begeleiding? Of meer  specifieke adviezen over jouw vruchtbaarheid? Neem dan gerust contact met mij op. 

Liefs,  

Jacqueline Steenbeek  

Geschreven door:

Jacqueline Steenbeek

Jacqueline is naast mama van twee prachtige kindjes, ook verloskundige, hormoontherapeut en eigenaresse van Echopraktijk Baby Glimpse in het mooie Laren. In haar blogs vind je alles over hormonen, mindset en de zwangerschap!

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)